WHO: Svijet se nalazi na prijelomnici borbe protiv AIDS-a

ČOVJEČANSTVO se nalazi na prijelomnici borbe protiv AIDS-a , objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Ta je opaka bolest postala najveći zdravstveni problem u svijetu i vodeći je uzrok smrtnosti odraslih osoba u dobi između 15 i 59 godina, stoji u Zdravstvenom izvješću WHO-a za 2004. godinu.

Gotovo nepoznata bolest prije 25 godina dosegla je danas neslućene razmjere, usmrtivši dosad 20 milijuna ljudi, a procjenjuje se da je njome zaraženo između 34 i 36 milijuna osoba.

No, odgovarajućim lijekovima i unaprjeđivanjem zdravstvenih sustava AIDS se može zaustaviti, vjeruju stručnjaci WHO-a i dodaju da novac za tu svrhu trebaju osigurati bogatije zemlje.

Preko 22 milijarde dolara potrebno je osigurati za WHO-ov ambiciozni trogodišnji projekt, kojemu je cilj da lijekove do kraja 2005. godine dobije tri milijuna ljudi zaraženih virusom HIV-a.

"To je povijesna prilika i ne smijemo je propustiti", rekao je generalni direktor WHO-a Jong Wook Lee.

AIDS najviše pogađa najsiromašnije predjele svijeta, kao što su subsaharska Afrika i Karibi. No, bolest se u posljednje vrijeme najbrže širi istočnom Europom, ponajviše među ovisnicima i osobama koje ne prakticiraju siguran seks.

Pročitajte više