Wunenburger o novom prijedlogu EK za zemlje zapadnog Balkana

EUROPSKA komisija u srijedu je prihvatila novi prijedlog uspostave partnerskog odnosa Europske unije i zemalja zapadnog Balkan, čiji je cilj jačanje odnosa EUa i jugoistoka Europe, kazao je u srijedu na konferenciji za novinare u Zagrebu šef izaslanstva EK u RH veleposlanik Jacques Wunenburger.

"Cilj novog prijedloga uspostave partnerskog odnosa EK i zemalja zapadnog Balkana je jačanje odnosa EU-a i regije", rekao je Wunenburger ističući da taj prijedlog treba treba usvojiti Vijeće EU-u i Europski parlament.

Prema preliminarnim razgovorima, nastavio je Wunenburger, očekuje se da će prijedlog novih odnosa biti usvojen, a jedini problemi mogli bi se pojaviti, kako je kazao, u načinu i visini financiranja.

U prijedlogu se preporuča da se sadašnja načela EU-a prema regiji zapadnog Balkana obogate mjerama, odnosno programima, koji su se u dosadašnjem procesu proširenja EU pokazali uspješnima, te se ističe da će se na taj način kvalitetnije ispuniti krajnji cilj a to je ulazak zemalja zapadnog Balkana u punopravno članstvo Unije.

"EK želi da se zemlje regije transformiraju od potencijalnih u prave kandidate za članstvo u EU", istaknuo je Wunenberger, precizirajući da će se na putu u EU svaka zemlja procijenjivati prema svojim postignućima.

Proces stabilizacije i pridruživanja (PSP), trenutačni okvir za odnose s regijom, i dalje će biti osnova za politiku EU prema zemljama zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Hrvatska, Makedonija, Srbija i Crna Gora), ali će taj Proces dobiti "nove dimenzije dodatnim elementima koji su se pokazali uspješnima s kandidatima za članstvo EU-a".

Europska komisija predlaže pojačavanje PSP-a kroz konkretne mjere: uvođenjem partnerstva za europske integracije, pojačavanjem potpore izgradnji institucija, poboljšavanjem političke suradnje, pomoći u gospodarskom razvoju, izgradnji vladavine prava, poboljšanjem suradnje u područjima pravosuđa i unutarnjih poslova, te proširenjem mogućnosti da zemlje zapadnog Balkana sudjeluju u relevantnim programima Unije te jačanjem regionalne suradnje i demokracije.

Partnerstvo za europske integracije trebalo bi izdvojiti prioritete djelovanja za pripremu integracije zemalja zapadnog Balkana u EU. Kako je kazao Wunenburger, radi se o dokumentu koji će za svaku zemlju regije biti sastavljen nakon pregovora s njihovim vladama, od kojih se očekuje izrada neke vrste plana djelovanja s određenim vremenskim okvirima.

EK u srijedu je izrazila nadu da će taj prijedlog novih odnosa EU i zemalja zapadnog Balkana pridonijeti uspjehu summita Unije i zemalja regije koji će se održati 21. lipnja u Solunu.

Pročitajte više