WWF: TUNA NA MEDITERANU UGROŽENA

Količine tune u Sredozemlju ugrožene su prekomjernim izlovom, objavila je u utorak jedna ekološka skupina i zatražila obustavu subvencija Europske unije i strože propise kojima bi se na kraj stalo ilegalnom ribarenju.

Svjetski fond za prirodu (WWF) priopćio je da se golema količina mlade tune lovi i tovi u ribogojilištima ili se izravno transportira u Aziju, čime se izbjegava nadzor EU-a i vrsta dovodi u opasnost od istrebljenja.

WWF prenosi podatak španjolske konzultantske tvrtke ATRT koja se bavi uzgojem tunja i koja je otkrila da se količina uzgojene ribe od 2002. do 2004. povećala s 14.620 na 22.500 tona.

"Ti podaci jasno pokazuju da se rast broja uzgajivača oteo kontroli", kaže priopćenju Paolo Guglielmi, čelnik WWF-ova odjela za Sredozemlje.

EU je od 1997. tunolov u Francuskoj, Grčkoj, Italiji i Španjolskoj subvencionirala s 34 milijuna dolara.

No, Europska komisija kaže da odnedavna stroži propisi o subvencioniranju potiču smanjivanje flota ribarica i postavljaju ograničenje količine ribe koja se smije uloviti.

"Bilo da lovite radi slanja u Japan za sushi ili radi daljeg tovljenja, to treba izvesti na održiv način", rekao je Gregor Kreuzhuber, glasnogovornik Europske komisije za ribolov.

No, za borbu protiv ilegalnoga ribarenja potrebna je međunarodna suradnja, dodao je. Sredozemlje je međunarodno more s 21 obalnom državom, a samo su pet zemalja i dva otoka članice Europske unije.

(Hina) xvm ydj

Pročitajte više