Xi Jinping upozorio sve koji sumnjaju u kinesku politiku nultog covida

Foto: EPA

KINESKI predsjednik Xi Jinping upozorio je sve koji dovode u pitanje politiku nultog covida koja je nametnula veliki lockdown i tako izazvala nezadovoljstvo kineske javnosti te stvorila ogromne probleme kineskom gospodarstvu.

Na sastanku vladajuće Komunističke partije Xi Jinping je obećao da će se Kina "nepokolebljivo pridržavati politike nultog covida i odlučno se boriti protiv onih koji sumnjaju ili negiraju kineski stav prevencije epidemije". 

"Pobijedit ćemo u obrani Šangaja"

Ovo je prvi put da je kineski predsjednik javno govorio o kineskoj borbi protiv covida nakon što je javnost pobjesnila zbog strogog lockdowna u Šangaju, piše CNN.

"Naša strategija prevencije i kontrole određena je prirodom i misijom stranke, naše politike mogu izdržati ovaj povijesni test. Naše mjere su znanstvene i učinkovite. Pobijedili smo u bitci za obranu Wuhana i sigurno ćemo pobijediti i u borbi za obranu Šangaja", stoji u priopćenju vladajućih.

Analitičari: Strogo upozorenje je znak da je unutar stranke došlo do odbijanja politike nultog covida

Vladajuća stranka zahtijeva da njezini kadrovi imaju potpuno i sveobuhvatno razumijevanje politike određene središnjim vodstvom stranke.

"Trebalo bi odlučno prevladati probleme i neadekvatnu pripremu i odlučno prevladati prijezir i ravnodušnost u našem razmišljanju", navodi se u priopćenju. 

Analitičarima koji su dugo promatrali kinesku politiku, strogo upozorenje znak je da je unutar stranke došlo do odbijanja Xijeve politike nultog covida.

"Ovaj jezik treba tumačiti kao izravnu kritiku lokalnih čelnika KPK koji su doveli u pitanje središnju politiku stranke ili koji su bili nedovoljno uspješni u primjeni te politike", kaže David Bandurski, sudirektor Kineskog medijskog projekta.
 

Pročitajte više