Xi primio Putina: "Spremni smo za preporod naših zemalja"

Foto: Profimedia

Kineski predsjednik Xi Jinping na dan susreta s ruskim kolegom Vladimirom Putinom najavio je suradnju na "preporodu" dviju zemalja, poručivši da će Peking "uvijek biti dobar partner" Rusiji, a ruski predsjednik kineskom kolegi kazao je kako je njihova suradnja faktor stabilnosti. 

Putin je danas  stigao u dvodnevni posjet Kini na kojem će s Xijem između ostalog razgovarati o situaciji u Ukrajini i Aziji, energetici i trgovini. "Odnos Kine i Rusije je teško stečen te ga dvije strane moraju cijeniti i njegovati", rekao je Xi Putinu u Pekingu. 

"Spremni smo na preporod naših zemalja"

"Kina je spremna zajednički postići razvoj i preporod naših dviju zemalja te surađivati na održavanju poštenja i pravednosti u svijetu", dodao je kineski čelnik. 

Kina i Rusija su u veljači 2022. u Pekingu proglasile partnerstvo "bez ograničenja", nekoliko dana prije no što će Putin poslati desetke tisuća vojnika u Ukrajinu, započevši time najkrvaviji sukob u Europi od Drugog svjetskog rata. 

Prvo Putinovo inozemno putovanje nakon nove prisege

Odabravši Kinu za prvo inozemno putovanje otkad je ovaj mjesec ponovno prisegnuo za šestogodišnji predsjednički mandat, Putin svijetu šalje poruku o svojim prioritetima i snazi osobnog odnosa s Xijem, piše agencija Reuters. 

"Od ključne je važnosti što odnosi Rusije i Kine nisu oportunistički niti usmjereni protiv ikoga", prenosi ruska agencija RIA Putinove riječi. 

On je kasnije prvi susret tijekom dvodnevnog putovanja proglasio "toplim i prijateljskim", te je izdvojio sektore gdje dvije zemlje mogu jačati suradnju, poput nuklearne tehnologije i energetike, prehrambenog sektora te proizvodnje kineskih automobila u Rusiji. 

Xi: Složili smo se da je političko rješenje pravi smjer za rat u Ukrajini

Dvojac je potpisao izjavu o produbljivanju strateških odnosa, a Xi je naglasio kako su se složili da je političko rješenje "pravi smjer" za rat u Ukrajini. Putin je izrazio zahvalnost Kini na pokušaju pronalaska rješenja za taj sukob, pa je dodao da će upoznati Xija s trenutnom situacijom na bojištu. 

U Peking su stigli i novoimenovani ministar obrane Andrej Belousov, kao i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, čelnik Nacionalnog vijeća sigurnosti Sergej Šojgu, savjetnik Kremlja za nacionalnu sigurnost Jurij Ušakov i niz moćnih direktora. 

Xi i Putin sudjelovat će na ceremoniji obilježavanja 75. godišnjice otkad je Sovjetski Savez priznao Narodnu Republiku Kinu koju je Mao Zedong proglasio 1949. godine. Putin će posjetiti i sjeveroistočni kineski grad Harbin, povijesno vezan za Rusiju. Tamo je u četvrtak otvorena trgovina s proizvodima osamdesetak ruskih tvrtki, prenijeli su kineski mediji. 

Pročitajte više