Yale povukao crteže proroka Muhameda iz knjige koja govori o tim crtežima

PRESTIŽNO američko sveučilište Yale odlučilo je maknuti karikature proroka Muhameda iz nadolazeće knjige o tome kako su te iste karikature izazvale sablazan u muslimanskim zemljama, zbog čega je naišlo na uglednih bivših studenata, javlja AP.

Tiskara u vlasništvu sveučilišta ˝Yale Univeristy Press˝ maknula je 12 karikatura iz knjige ˝Crteži koji su potresli svijet˝ profesora Jytte Klausena. Knjiga bi trebala biti objavljena sljedećeg tjedna, a sveučilište se boji izbijanja nasilja zbog cijelog incidenta.

Intelektualni kukavičluk

Skupina od 25 bivših studenata potpisala je prosvjedno pismo i poslala ga časopisu ˝Yale Alumni Magazine˝ u kojemu traže vraćanje kontroverznih karikatura u knjigu. Među tih 25 potpisnika našao se bivši izaslanik SAD-a u Ujedinjenim narodima John Bolton, bivši pisac Bushevih govora David Frum i liberalni doktor Seth Corey.

˝To je intelektualni kukavičluk. Objaviti knjigu o kontroverzijama oko karikatura, a ne objaviti same karikature je van svake pameti˝, kaže bivši ambasador Bolton.

Moguće je izbijanje nasilja

Sveučilišna tiskara se pak opravdava činjenicom da su za savjet pitali časnike za borbu protiv terorizma, diplomate i muslimanske službenike u UN-u.

˝Odluka se temelji isključivo na procjeni stručnjaka koji su ocijenili kako postoji znatan rizik od nasilja koji bi za posljedicu imao nevine ljudske žrtve˝, piše u izjavi  Yale University Pressa.

Svoj čin opravdavaju nasiljem koje je nastalo kad su karikature prvi put objavljene. Tada su nastali masovni neredi diljem svijeta u kojima je život izgubila oko 200 ljudi, a brojni su ozlijeđeni.

Pročitajte više