Za Kornate uspostavljen geografsko informacijski sustav

ZA NACIONALNI park "Kornati" uspostavljen je geografski informacijski sustav pa se sada točno zna koliko je čestica i kuća na otocima i tko su nositelji nekretnina.

Pretpostavljalo se da na Kornatima ima oko 3000 parcela, a završilo je s 7800, rekao je ravnatelj Državne geodetske uprave Željko Bačić na današnjem svečanom predstavljanju uspostave pilot projekta GIS-a Kornati, kojemu je nazočio i veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Knut Torassen. .

Provedba projekta trajala je oko dvije godine, a zajednički su ga izradili Državna geodetska uprava i Norveška kartografska i katastarska uprava. Projekt je vrijedan oko osam milijuna kuna, od čega je oko pet milijuna darovala Kraljevina Norveška, a oko tri je osigurano u državnom proračunu te iz NP Kornati i općine Murter.

Na podatke o česticama i kućama naslonjene su topografske karte, foto-karte, te cijela paleta drugih podataka. Ti podatci nacionalnom parku omogućuje da točno definiraju što i kako mogu raditi na Kornatima. Građani, poglavito Murterani koji su vlasnici većine zemlje na Kornatima više nemaju strah da će ostati bez nje, rekao je Bačić.

To je samo prvi korak u razvoju modela geoinformacijskih sustava za upravljenje nacionalnim parkovima u Hrvatskoj, jer se projekt namjerava proširiti na sve nacionalne parkove, a potom i parkove prirode, rekao je državni tajnik Ministarstva kulture Jadran Antolović.

Ministarstvo kulture i Državna geodetska uprava tijekom lipnja i srpnja potpisat će sporazum kojim će se izraditi GIS za sve hrvatske nacionalne parkove. U drugoj fazi projekt bi se trebao proširiti i na parkove prirode i područja zaštićenih urbanih cjelina, rekao je Bačić. Naveo je da će do kraja srpnja taj prijedlog predati norveškim kolegama koji su već izrazili spremnost da nastave potpomagati naše projekte.

Bačić je podsjetio da je suradnja s Norvežanima na projektima započela krajem 2001. Sada već imamo tri paketa hrvatsko-norveških geo-informacijskih projekata čija je ukupna vrijednost oko 45 milijuna kuna, od toga 28 milijuna kuna norveških donacija i ostatak iz hrvatskog državnog proračuna. Riječ je o projektu uspostave sustava za digitalizaciju katastarskih planova, izradi sustava specifikacija i centralne topografske baze za potrebe izrade topografskih karata te pomoći pri izgradnji i uspostavi hrvatsko-geodetskog instituta.

Pročitajte više