Za promidžbu na HRT-u predsjednički kandidati potrošili 5,4 milijuna kuna?

OSMERO od 13 kandidata koji su se u predsjedničkim izborima oglašavali na HRT-u za tu su promidžbu potrošili oko 5,4 milijuna kuna, proizlazi to iz podataka koje je Transparency International Hrvatska (TIH) danas dobio od HRT-a.

Za promidžbu na Hrvatskoj televiziji (HTV) osmero kandidata platilo je gotovo 5 milijuna kuna, a s nešto više od 400 tisuća kuna plaćeni su oglasi na Hrvatskom radiju.

Iz TIH-a je najavljeno da će podatke javno objaviti na sutrašnjoj konferenciji za novinare.

Ta je nevladina udruga informacije o troškovima promidžbe predsjedničkih kandidata na HRT-u tražila prije više od četiri mjeseca, odnosno nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, no HRT je do danas izbjegavao dati te podatke, pravdajući se kako je riječ o poslovnoj tajni.

S nacionalne javne televizije i radija danas je priopćeno da su podatke predočili jer na taj način žele pokazati da u poslovanju nemaju tajni ili protuzakonitog postupanja te da poštuju svoju obvezu prema javnosti i javnom interesu.

Isti doprinos očekujemo i od drugih medija i reklamnih agencija jer će tek tada informacija o troškovima predsjedničkih kampanja biti cjelovita, kažu na HRT-u te dodaju da su predsjedniku TIH-a Zorislavu Antunu Petroviću na sastanku sugerirali da se dobivenim podacima javno ne koristi do završetka kampanje za predstojeće lokalne izbore.

On je, pak, izrazio zadovoljstvo što je HRT "napokon predočio podatke koji su od veikog interesa za javnost" te najavio da će ih sutra javno objaviti.

"Nadam se da će HRT kao javni mediji i najjača medijska kuća objaviti i troškove predizborne promidžbe za predstojeće lokalne izbore", kazao je Hini predsjednik TIH-a.

Prema podacima koje su kandidati prijavili Državnom izbornom povjerenstvu, najviše novca u kampanji, oko 6,5 milijuna kuna, potrošio je izborni pobjednik Stjepan Mesić, dok je kandidatkinja HDZ-a Jadranka Kosor prijavila oko 50 tisuća kuna manji iznos.

Po objavi tih podataka početkom veljače iz Mesićevog izbornog stožera optužili su stožer HDZ-ove kandidatkinje da je lagao o troškovima predizborne kampanje, tvrdeći da su se troškovi njezine kampanje kretali između 30 i 35 milijuna kuna.

Pročitajte više