Za rođenje više ne treba sperma muškarca

BRITANSKI znanstvenici napravili su ogroman korak u liječenju muške neplodnosti. Uspjeli su oploditi ženku miša sa spermom uzgojenom od matičnih stanica, piše britanski The Independent.

Prvi put u povijesti znanstvenici su uspjeli dokazati da laboratorijski uzgojena sperma može rezultirati rađanjem novog života. To bi moglo uvelike pomoći neplodnim muškarcima koji sada, ako žele dijete, moraju koristiti doniranu spermu. Zahvaljujući rezultatima ovog istraživanja, neplodni muškarci moći će svojoj djeci biti i biološki očevi.

Stručnjaci su ovaj znanstveni rad ocijenili "revolucionarnim", ali ima i onih koji prosvjeduju protiv ovakve "umjetne", laboratorijski uzgojene sperme.

Profesor Karim Nayernia sa Sveučilišta u Newcastleu rekao je da su stanice uzete s tek nekoliko dana starog embrija miša. Stanice su uzgajane u laboratoriju, a sustav za označavanje identificirao je one koje su se počele razvijati u rani stadij spermatozoida, muške reproduktivne stanice. Nakon toga spermiji su uštrcani izravno u jajnu stanicu ženke miša.

Od sedmero rođenih miševa, šestero je doživjelo odraslu dob, ali troje ih je imalo anomalije, bili su preveliki ili premali i na kraju uginuli.

Teoretski je, dakle, moguće napraviti dijete bez prisustva muškarca ili donatorske sperme, iako većina zemalja brani takvo što.

Znanstvenici sa sveučilišta u Sheffieldu dokazali su da mogu razviti ljudske matične stanice do najranije faze spermatozoida, ali na tome su stali zbog etičkih pitanja.

Profesor Harry Moore izjavio je kako je uzbuđen zbog toga što su dokazali mogućnost razvoja čovjeka iz matičnih stanica. Upozorio je da s takvim istraživanjima treba biti na visokoj razini opreza.

Ovaj je rad bitan i zbog toga što znanstvenici još uvijek znaju vrlo malo o tome kako nastaje sperma, a i zbog današnje tendencije rasta muške neplodnosti.

Drugi znanstvenici potakli su pitanja o etičkim problemima ovakvih istraživanja koja omogućavaju razvoj čovjeka bez sperme odraslog muškarca.

Josephine Quintavelle, utemeljiteljica grupe "Komentar na reproduktivnu etiku" rekla je da je brine pitanje kako će se to otkriće primjenjivati na ljudima i kako će oni na njih reagirati, uzevši u obzir činjenicu da je od sedmero rođenih miševa jedan uginuo, a tri su imala anomalije.

"Jedna je stvar raditi ovakva istraživanja na miševima, ali na ljudima se ne mogu raditi takvi pokusi koji ne samo da iskorištavaju odraslog čovjeka, nego i nerođeno dijete." - kazala je Quintavelle.  

V.Š.

Pročitajte više