Zadar: Nastavljeno suđenje Zorani Banić

NA ŽUPABIJSKOM sudu u Zadru danas je nastavljeno ponovljeno suđenje Zorani Banić iz Zemunika Gornjeg, optuženoj za ratni zločin nad civilima u Škabrnji 1991. godine.

Danas je u sudnici čitana optužnica poslije koje je optužena Zorana Banić izjavila da se ne osjeća krivom i da dana 18. studenoga 1991. nije bila u Škabrnji.

Odvjetnik optužene Zorane Banić Luka Šušak i ovaj je put iznio više primjedaba na optužnicu zahtijevajući od županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića da je konkretizira.

Odvjetnik Šušak je i, nakon što mu je sutkinja Enka Moković rekla da je takve primjedbe već iznosio, rekao sutkinji da možda njoj treba i deset puta ponoviti. Šušak je rekao da želi županijskog državnog odvjetnika prisiliti na konkretizaciju optužnice. Na to je županijski državni odvjetnik Ivan Galović rekao da odvjetnik Šušak vrijeđa cjelokupni pravni poredak Republike Hrvatske, te je zatražio od sutkinje da reagira.

"Ovo nije politički miting, niti cirkus, ovo je ozbiljan postupak", rekao je Galović.

Suđenje je nastavljeno saslušanjem triju svjedokinja iz Škabrnje. Svjedokinje Stana Ražov, Marija Babić i Irena Glavić opisale su događaje koje su doživjele 18. studenoga 1991. u Škabrnji. No, rekle su, da nisu toga dana vidjele Zoranu Banić u Škabrnji.

Suđenje se nastavlja. Ovo je ponovljeno suđenje Srpkinji Zorani Banić nakon što je Vrhovni sud RH ukinuo prvostupanjsku odluku Županijskog suda u Zadru po kojoj je Zorana Banić bila kažnjena na 13 godina zatvora.

Prvi put Zorana Banić kažnjena je u odsutnosti na 20-godišnju zatvorsku kaznu. Nakon njezina uhićenja u Švicarskoj, u jesen 2001., ona je izručena Hrvatskoj i prepraćena u Županijski sud u Zadru gdje joj je, na njezin zahtjev, po zakonu, omogućeno ponavljanje postupka.

(Hina) xima ymć

Pročitajte više