Zadar - sjednica Glavnog odbora Demokratskog centra

U Zadru je danas Glavni odbor Demokratskog centra (DC) održao sjednicu na kojoj je govorila i predsjednica te stranke i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Glavna tema sjednice bio je program DC-a za zapošljavanje mladih pod nazivom "Spremni za uspjeh", ali je prije njezine razrade predsjednica stranke govorila o nastojanju Hrvatske da uđe u Europsku uniju, proširenju jurisdikcije Hrvatske na Jadranu i odgodi te odluke kad su u pitanju članice Europske unije.

"Ribolovna-ekološka zona potreba je Hrvatske i bila je mudra odluka prijašnje vlasti njezino proglašenje. Režim te zone počinje se primjenjivati u listopadu ove godine za zemlje koje nisu članice Europske unije. U politici se mora znati što su strateški interesi ove zemlje, a pametna politika je politika malih koraka da bismo dobili više. Veto na kandidaturu Hrvatske za Europsku uniju mogao bi usporiti Hrvatsku na tom putu i ostaviti ju na Balkanu", rekla je ministrica.

Odljepljivanje od Balkana ključni je prioritet DC-a, istaknula je Vesna Škare Ožbolt, dodajući da je začuđena reakcijama nekih političkih stranaka. "Hrvatska nije na koljenima niti će biti zbog suradnje s Haagom", rekla je i dodala kako je ta suradnja potrebna da bi se srušile optužnice i obranila istina o Domovinskom ratu.

"Neki nikako da shvate neke stvari i izvuku noge iz gliba prošlosti. Nakon Drugoga svjetskog rata tretirali su nas kao zemlju ustaškog pokreta, a nakon Domovinskog rata gledaju na nas kao na genocidan narod. To mora prestati", istaknula je predsjednica DC-a i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Dodala je da je za uspješan put Hrvatske prema Europi zaslužan i DC sa svojim odlučnim europskim ponašanjem.

Po njezinim riječima, prava pitanja koja nitko ne postavlja su kako ojačati hrvatsku flotu i posebice kako poduprijeti male i srednje poduzetnike. DC se okreće programima razvoja, posebice mladima u poduzetništvu. Hrvatska ima svoj Nacionalni program za mlade i tražit ćemo da se analizira što je od tog programa ostvareno i što se još može, rekla je Vesna Škare Ožbolt.

Potpredsjednik stranke Đurica Mišin, govoreći o mladima i zapošljavanju, istaknuo je da to pitanje zahtijeva sustavan pristup svih društvenih čimbenika.

(Hina) xim ynj

Pročitajte više