Zadar: Skup o zaštiti jadranskog područja

U ORGANIZACIJI Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja i Ministarstva turizma, u Zadru je danas počeo dvodnevni međunarodni simpozij pod nazivom "Jadran srednjoeuropsko more pod pritiskom", na kojemu sudjeluje oko sto stručnjaka iz raznih institucija iz zemlje i inozemstva, koji raspravljaju o turizmu, pomorskom prometu, naftovodu i intervencijama u prostor Jadrana.

Skup je počeo izlaganjem zamjenika ministra zaštite i okoliša Mladena Ružmana, koji se zauzeo za načelo održivog razvoja na Jadranu. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša koristit će sve ovlasti da zaštiti Jadran od uništavanja, a ako se pokaže da su te ovlasti male, tražit ćemo od državne vlasti nove, rekao je, Ružman.

Cilj nam je, istaknuo je Ružman, postići veći nadzor, te da svatko od nas ima odgovornost za prostor. Od kada je osnovana Agencija za zaštitu okoliša čini se sve na povezivanju institucija odgovornih za prostor, a potrebno je još omogućiti da sve informacije budu dostupne javnosti, zaključio je Ružman.

U nastavku skupa je zamjenik ministrice turizma Zdenko Mičić govorio o perspektivama razvoja hrvatskog turizma naglasivši da je Jadransko more naznačajnija komparativna prednost Hrvatske, prostor koji zaslužuje posebnu pozornost. Dužnost nam je spriječiti gradnju bez smisla i reda, spriječiti svako uništavanje prostora, rekao je Mičić. Strategija hrvatskog turizma na kojoj radimo, nastavio je, poštuje načelo održiva razvoja i potiče kvalitetni turizam. Po njegovim riječima smještaj je definitivno najveći problem hrvatskoga turizma a proces rekategorizacije objekata je u tijeku. Hrvatska ima samo 7,5 posto hotela s četiri ili pet zvjezdica, a potrebno je barem 50 posto takvih hotela, istaknuo je Mičić.

U nastavku skupa sudjelovali su brojni stručnjaci iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, Ministarstva pomorstva, prometa i veza, Instituta za turizam i drugih institucija.

(Hina) ima dd

Pročitajte više