Zadar: Završava proslava Godine sv. Stošije

Svečanom večernjom, koju je u katedrali sv. Stošije predvodio zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, završava proslava 1700. obljetnice smrti svete Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije. L

Središnje euharistijsko slavlje u povodu završetka toga svečanog jubileja sutra će u zadarskoj katedrali sv. Stošije predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, posebni izaslanik Svetog Oca na toj proslavi.

U ovoj godini koja je bila u znaku mučenice sv. Stošije u Zadarskoj nadbiskupiji se proslavljala i Godina obitelji.

Domaćin slavlja, zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, pozdravio je okupljene na večerašnjem slavlju, posebno zahvalivši kardinalu Bozaniću, koji će u ime Svetog Oca predvoditi sutrašnje svečano euharistijsko slavlje.

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić kazao je pak kako je "u zadarsku katedralu došao kao hodočasnik pomoliti se pred zemnim ostatcima svete žene i mučenice, koja je na Božić godine 304., okružena mukom ognja, zadobila neprolaznu krunu slave".

Govoreći o bogatoj povijesti Zadarske nadbiskupije, podsjetio je da je papa Aleksandar III. posjetio Zadar još 1177. te da ga je pučanstvo pozdravilo na materinskom hrvatskom jeziku, dokazavši tako visoko razvijenu svijest o vrijednosti svoga jezika kao važna dijela identiteta svakoga čovjeka i naroda.

Bozanić je podsjetio da se nalazimo u vremenu kad se Hrvatska priprema za uključenje u europsku obitelj naroda, te naglasio kako Hrvatska obiluje vrijednostima, na koje je upozorio i papa Ivan Pavao II. za trećeg pohoda Hrvatskoj 2003.

"Papa je tada podupro naše težnje da i gospodarski i politički postanemo dio europske obitelji naroda", rekao je kardinal Bozanić.

Dodao je kako nam je "pouzdanje u Božju providnost potrebno u ovom povijesnom trenutku, kad se nalazimo pred ulaskom u Europsku uniju. Ostvarivanje te zahtjevne zadaće vjernici će pratiti molitvom za sve one koji će sudjelovati u tom procesu, kako bi nadahnuti Božjim Duhom našli najbolja rješenja za našu zemlju i sve njezine stanovnike", kazao je kardinal Bozanić.

"Osobito je važno u ovom vremenu njegovati slogu i zajedništvo, nastojeći zajedničkim snagama odgovarati na sve izazove koji stoje pred nama, kloneći se neplodna kritizerstva, koje podgrijava podjele i sukobe", naglasio je Bozanić.

Nadbiskup Prenđa je, podsjetivši u propovijedi na povijest zadarske Crkve, rekao kako je "život Crkve obilježen brojnim progonstvima i mučeništvom".

Ulazeći u Godinu euharistije, nadbiskup je naglasio kako će ova godina također biti posvećena mladima te da će rad s mladima pridonijeti jačanju vjere i učvršćenju kršćanskoga života.

Blagoslovio je i veliku zastavu koju su mladi unijeli u katedralu i tako proglasio Godinu mladih u Godini euharistije u Zadarskoj nadbiskupiji.

U večerašnjoj svečanosti u zadarskoj katedrali sv. Stošije sudjelovali su gotovo svi hrvatski biskupi, biskupi iz susjednih država te apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Lozano.

(Hina) xatod ysp

Pročitajte više