Zadužujemo se za još 750 milijuna eura!

MINISTRICA financija Martina Dalić najavila je da će se država sljedećeg mjeseca zadužiti za novih 750 milijuna eura!

"Količina i veličina zaduživanja ovisi o onim dugovima koji ove godine dospijevaju na otplatu, to je jedna konstanta, prethodno uzeti krediti moraju se uredno servisirati", objasnila je ministrica financija u razgovoru za Hrvatski radio.

Drugi element koji determinira veličinu zaduženja, nastavlja Dalić, jest veličina deficita. "Mi u ovoj godini imamo budžet u kojem je deficit planiran na razini od oko 5,1 posto", kaže Dalić dodajući da to jest velik deficit u kontekstu s onim zemljama s kojima se uspoređujemo, no dodaje kako zbog činjenice da je krajem prošle godine ukinut krizni porez, u ovu godinu ulazimo s nižim poreznim opterećenjem čime je dat impuls za oporavak osobne potrošnje. "Sa prihodima u ovoj godini bez kriznog poreza valja nadoknaditi i ono što se prošle godine ubiralo od kriznog poreza", dodaje.

Polagano izlazimo iz krize

Objašnjavajući dinamiku zaduženja i raspored zaduženja tijekom godine, kazala je kako ono ovisi o dinamici dospijeća starih kredita i obveznica, kao i o stanju na svjetskom tržištu. U ožujku nam tako na naplatu dolazi 750 milijuna eura obveznica izdanih 2002. godine. "U prilog nam ne ide ni sniženje kreditnog rejtinga iz prosinca, ali mislim da u operaciju zaduživanja unosimo i neke pozitivne argumente - činjenicu da zemlja polagano izlazi iz krize, da se gospodarski oporavak polagano događa, da će se tijekom godine dovršiti pregovori s Europskom unijom, a tu su i mjere Vlade koje ona poduzima za ubrzanje gospodarskog opravka koji će investitori zasigurno pozitivno odrediti", ocijenila je Dalić.   

Iako premijerka Jadranka Kosor uporno uvjerava kako je država napravila bolne rezove te štedi gdje se štedite dade, država je opet trošila previše, a posljedica je deficit proračuna veći od 14 milijardi kuna. Dalićka isto najavljuje i za ovu godinu.

Ministrica financija smatra da su proračunski prihodi za ovu godinu realno planirani i time je, kaže zadovoljna. Iako nema puno manevarskog prostora u proračunu, kaže da toga ne mora ni biti. Ocijenila je i kako bi neki od projekata najavljenih iz Vlade, "prvenstveno projekti vezani za osnaživanje tržišta kapitala, planovi za listanje određenih poduzeća u državnom vlasništvu na burzi, trebali smanjiti pritisak na izvršavanje proračuna i zaduženje".

Očekuje se negativan rezultat za BDP

Dalić je kazala i kako struktura hrvatskog proračuna nije povoljna jer njome dominiraju tekući izdaci - plaće, mirovine, transferi, izdaci za zdravstvo. "Ali postojeća struktura proračuna nije nastala preko noći i preko noći se ne može promijeniti, ali temeljni princip jest da davanja iz proračuna moraju biti utemeljena na imovinskoj snazi i ukupnoj imovini onih koji takova primanja iz proračuna dobivaju. Strukturu treba mijenjati tako da proračunska sredstva dolaze onim kojima su najpotrebnija kako bi se implementirao princip pravednosti i kako bi se umanjilo neučinkovito trošenje proračunskih sredstava", kaže Dalić.   

Ministrica financija ustvrdila je kako su znakovi gospodarskog opravka vidljivi u oporavku osobne potrošnje, trgovine na malo, izvoza. Dinamika opravka će, kaže, jačati kako godina bude odmicala, a kada budu objavljeni podaci u 4. kvartalu vjerojatno ćemo ponovno imati jedan maleni negativni rezultat za BDP. "Naše je gospodarstvo gotovo dvije pune godine provelo u krizi i mislim da taj oporavak neće biti iznenadan i nagao, nego, veća je vjerojatnost da bude postepen i da se s vremenom ove i iduće godine stope rasta povećavaju", zaključila je Dalić.

Pročitajte više