Zagreb: Direktor osumnjičen za višemilijunske prijevare s PDV-om

Zagrebačka policija osumnjičila je 35godišnjeg I.V., direktora zagrebačke tvrtke Zapad da je varajući na PDVu oštetio državni proračun za oko četiri milijuna kuna.

Policija je danas izvijestila da je u suradnji s Poreznom upravom dovršila kriminalističku obradu nad direktorom tvrtke registrirane za promet robama i uslugama te financijsko posredovanje. Identitet osumnjičenog i naziv tvrtke policija nije otkrila, no iz izvora bliskog policiji koji je želio ostati neimenovan doznaje se da je riječ o tvrtki Zapad i njenom direktoru I.V.

Njega se sumnjiči da je zlouporabio ovlasti u gospodarskom poslovanju jer je od siječnja 2002. do kraja rujna 2003. za svoju tvrtku manipulirao s PDV-om.

U policiji kažu da je osumnjičeni Poreznoj upravi predavao neistinite rezultate poslovanja i iskoristio pretporez temeljem 33 fiktivna ulazna računa dobavljaču tvrtke. Temeljem toga je protuzakonito umanjio obvezu svoje tvrtke prema državnom proračunu s osnova PDV-a.

Također ga se sumnjiči da je na primljena devizna sredstva iz inozemne banke propustio obračunati PDV jer nije izdavao račune u kunskoj protuvrijednosti s iskazanim PDV-om, a u nekim slučajevima je ispostavio račun, ali stvarnog prometa robama i uslugama nije bilo.

U policiji tvrde da je malverzacijama osumnjičenog direktora državni proračun zakinut za oko četiri milijuna kuna.

Osumnjičeni je redovnim putem prijavljen zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu.

(Hina) xso yso

Pročitajte više