ZAGREB: KARDINAL BOZANIĆ PREDVODIO VAZMENO BDIJENJE

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je večeras u zagrebačkoj katedrali vazmeno bdijenje, kojim završava Vazmeno trodnevlje i priprema na Uskrsnu nedjelju.

Vazmeno bdijenje počelo je ispred zagrebačke katedrale blagoslovom ognja, a nakon toga kardinal Bozanić zapalio je pred katedralom Uskrsnu svijeću i u procesiji, u zajedništvu sa svećenicima, ušao u katedralu.

Nakon toga svečanog čina uslijedila su čitanja iz Staroga i Novog zavjeta, osobito o izlasku izabranog naroda iz egipatskog ropstva.

U večerašnjoj propovjedi kardinal Bozanić istaknuo je da se "u ovoj noći proslave Pashe ili Vazma prisjećamo i razmišljamo o povijesti spasenja, u kojoj je uvijek nazočna i djelotvorna Božja ljubav, koja se očituje prema svim ljudima, baštinicima te ljubav"i.

Posebno je podsjetio kako u noći vazmenog bdijenja obnavljamo krsne zavjete, te je svoje molitve uputio katekumenima - novokrštenicima u zagrebačkoj nadbiskupiji, koji su večeras primili sakramente kršćanske inicijacije, krštenje potvrdu i euharistiju.

Govoreći o snazi Kristova evanđelja kardinal Bozanić pozvao je novokrštenike i sve vjernike da budu ponosni i ponizni navjestitelji radosne vijesti, svjedočeći da je samo u Kristu spasenje.

"U tom spasenju pronalazimo pravi, istinit i siguran odgovor na pitanja našega života, te puninu radosti za kojom žeđa svako ljudskog srce", naglasio je.

Prisjećajući se Kristova križa, spomena smrti, muke i uskrsnuća kojom je Krist otkupio svijet, kardinal Bozanić naglasio je da je Krist svojom žrtvom pokazao ljubav prema čovjeku, a spomen na sve te događaje ostavio utjelovljenjem sakramenta euharistije.

Kardinal je posebno upozorio da Kristovu muku i uskrsnuće gledamo i kroz služenje braći i sestrama, najosamljenijima, najpotrebnijima, siromašnima i odbačenima.

Na kraju propovijedi zagrebački nadbiskup okupljenim vjernicima u katedrali čestitao je Kristovo uskrsnuće.

I svečano euharistijsko slavlje na Uskrs, u zagrebačkoj katedrali, u 10 sati, predvodit će nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić.

(Hina) xta ysp

Pročitajte više