ZAGREB: koordinacija sindikata gradskih tvrtki traži pregovore o plaćama

Koordinacija sindikata u gradskim tvrtkama traži pregovore o politici plaća za iduću godinu kako bi se primanja u gradskim društvima barem dijelom izjednačila s primanjima u gradskoj upravi.

Osnovica za plaće u gradskim poduzećima iznosi 1.950 kuna, a u gradskoj upravi između 2.600 i 2.900 kuna, što znači da zaostaje oko 30 posto, rekao je na konferenciji za novinare glavni zagrebački povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Damir Gašparović.

Napomenuo je da im je prije dvije godine, kada su s Gradom sklopili Temeljni kolektivni ugovor, obećano da će se plaće u gradskim tvrtkama uskladiti s plaćama u gradskoj upravi.

Plaće zaposlenih u 22 gradska poduzeća trebalo bi povećati za 12 do 15 posto, koliko su porasli životni troškovi, rekao je Gašparović.

Koordinacija, koja okuplja 18 gradskih poduzeća, također traži besplatno školovanje radnika gradskih tvrtki jer oko 20 posto zaposlenih ima samo osnovnu ili srednju školu. Osnovnu školu nije završilo 700 osoba, dok ih je bez srednje 2.000.

"Očito je da će se krenuti u privatizaciju gradskih poduzeća pa bi se oni trebali naći prvi na udaru, pojavi li se višak zaposlenih", upozorio je Gašparović. Dodao je da bi se besplatnim doškolovanjem zaštitili ljudi i poboljšala kvaliteta rada.

Sindikalci od Grada još traže da se radnicima s teškim radnim uvjetima smanji radno vrijeme na šest sati.

Pročitajte više