Zagreb: Natjecanje mladih dirigenata od 5. do 12. listopada

TREĆEmeđunarodno natjecanje mladih dirigenata "Lovro pl. Matačić", u organizaciji Fonda Lovro and Lily Matačić, održat će se od 5. do 12 listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Konkurencija mladih dirigenata (do 35 godina) ove je godine bila vrlo jaka, osobito među dirigentima iz inozemstva, od kojih neki imaju veliko iskustvo i već su šefovi orkestra, rekao je umjetnički ravnatelj natjecanja maestro Igor Kuljerić.

Nakon prvog kruga natjecanja, u kojem su se kandidati natjecali putem tonskih i video zapisa svojih izvedaba, u drugi krug, koji počinje 5. listopada, odabrano je 16 natjecatelja.

Među njima trojica su iz Hrvatske, po dvoje iz Japana, Južne Koreje i Češke, a ostali su iz SAD-a, Poljske, Slovenije, Francuske, Kolumbije, Italije i Bugarske,

U drugom krugu natjecatelji će izvesti dvije obvezatne skladbe i jednu po izboru sa zadanog popisa. Šest natjecatelja koji će ući u treći krug izvest će jednu obvezatnu skladbu ("I. klasični koncert" Stjepana Šuleka) i jednu sa zadanog popisa.

Tri natjecatelja koji prođu treći krug nastupit će na završnom koncertu s jednom od skladbi iz trećeg kruga.

Prva nagrada je pet tisuća eura, druga tri tisuće, a treća 1,5 tisuća eura. Sve nagrade prate diplome natjecanja.

Nagrade daje Rotary club Zagreb koji će novac prikupiti dobrotvornom kazališnom predstavom "Fritzspiel" Epilog teatra, koja će u "Lisinskom" igrati 29. svibnja.

Prihod od ulaznica i donacija s predstave izdvojit će se i za projekt "Informatizacija osnovnih škola na otocima".

Pročitajte više