Zagreb: Odbor za financije o uvjetima zakupa i uporabe javnih površina

Članovi Odbora za financije zagrebačke Gradske skupštine danas su ocijenili da su u novom prijedlogu odluke Gradskog ureda za upravljanje imovinom prvi put pomno razrađeni uvjeti zakupa i uporabe javnih površina i neizgrađena zemljišta, što se ponajprije odnosi na pokretne naprave, kioske i terase.

Sada će svi građani biti u ravnopravnu položaju u dobivanju lokacija: siromašniji, invalidi i drugi, istaknuli su članovi Odbora i poduprli novi prijedlog.

Načelnica Odjela za zemljište i javne površine Mirjana Jevrić je objasnila da će se po novom prijedlogu terase moći zakupiti na tri godine, a ne kao do sada samo sezonski, od 1. travnja do 31. listopada.

Jevrić je naglasila da su to uvrstili u odluku na zahtjev ugostitelja s kojima će se sutra još jedno sastati. Tako se, smatra, više ne bi trebalo događati nesporazumi s ugostiteljima neplatišama koji s prvim sunčanim danima žele postaviti stolove na javnu površinu, a da za to nemaju ni rješenje niti su platili.

Navela je podatak da je, primjerice, 2003. grad Zagreb uspio naplatiti zakupninu od samo 48 posto ugostitelja koji su postavili terase na javnoj površini, a puno su bolji platiše oni koji imaju pokretne naprave i kioske.

U Zagrebu je lani bilo oko 720 terasa, 560 kioska, a broj pokretnih naprava mijenja se ovisno o sezoni: ljeti je više prodavača sladoleda, zimi pekarskih proizvoda i sl., dodala je.

Članovi Odbora za financije poduprli su i prijedlog izmjena Odluke o zakupu poslovnog prostora po kojem će na natječaju s istim redom prvenstva prednost imati HRVI, branitelji i članovi njihovih obitelji. Također, sadašnjem zakupniku poslovnog prostora koji izvršava sve obveze ponudit će se sklapanje novog ugovora o zakupu najkasnije 60 dana prije isteka roka zakupa, a ako zakupac u roku 30 dana to ne prihvati, raspisat će se javni natječaj za taj poslovni prostor.

Tako će grad Zagreb zaštititi svoje zakupnike koji ispunjavaju ugovorne obveze jer će u istom poslovnom prostoru moći ostati duže vrijeme, smatraju predlagači.

(Hina) xbdj ysp

Pročitajte više