Zagreb: Počela konferencija o borbi protiv terorizma

Izgradnja sustavnog pristupa u borbi protiv terorizma ključna je za djelotvornu borbu protiv te globalne prijetnje, rekao je Krunoslav Antoliš, predsjednik Organizacijskog odbora Konferencije što je u ponedjeljak počela u Zagrebu.

"Cilj konferencije jest jačanje nacionalnog obrambenog sustava razmjenom znanja i iskustava sa stručnjacima iz zemlje i svijeta te uspostavom suradnje kompatibilnih institucija sustava čija je temeljna zadaća sigurnost država i regija", rekao je Antoliš, predsjednik Organizacijskog odbora Konferencije "Izgradnja sustavnog pristupa borbi protiv terorizma".

Takav sustav mora imati preventivnu funkciju i biti utemeljen na djelotvornim zakonima, rekao je predstavnik pokrovitelja Ivan Jarnjak, predsjednik saborskoga Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

"Protiv terorizma treba se boriti kroz institucije sustava, ne umanjujući temeljna ljudska prava, kako bismo očuvali sve demokratske stečevine" rekao je Jarnjak.

Prema riječima ministrice pravosuđa RH Vesne Škare Ožbolt, "protiv terorizma treba se boriti svim sredstvima, u suglasju s vladavinom prava, na globalnoj i nacionalnoj razini".

Dvodnevni međunarodni skup nastavlja se raspravama sudionika o strateškoj razini borbe protiv terorizma, međunarodnoj suradnji i odnosu sigurnosne zajednice prema terorističkoj prijetnji.

Drugoga dana Konferencije sudionici će govoriti o tome kako civilno društvo i gospodarski subjekti gledaju na različite koncepte borbe protiv terorizma.

(Hina) xvm ysb

Pročitajte više