Zagreb: Podzemna garaža na Langovu trgu bit će izgrađena do kraja godine

Podzemna javna garaža s 310 parkirnih mjesta na Langovu trgu trebala bi primiti prva vozila do kraja godine, rečeno je danas u prigodi obilaska tog radilišta zagrebačke gradonačelnice Vlaste Pavić.

Radovi na garaži, koja će biti sagrađena na pet etaža, stoje 33 milijuna kuna, rekli su predstavnici Zagrebparkinga.

Buduća garaža na Langovu trgu, iznad koje će na površini zemlje biti sagrađena benzinska postaja i uređen park, bit će prva podzemna garaža bez ostalih sadržaja.

Do kraja ožujka izvedeno je 40 posto investicija. Globalno su dovršeni radovi na jami dubine 17,5 metara, a u tijeku je izvedba konstrukcije.

"To je početak rješavanja problema nedostatka parkirnih mjesta u Zagrebu - razmišljamo o izgradnji još dvije garaže na Tuškancu i kod HNK", rekao je direktor Zagrebparkinga Mate Kraljević.

Zagrebparking u središtu trenutno raspolaže sa 670 garažnih i 6000 površinskih parkirnih mjesta, a procjenjuje se da ih još nedostaje između 5 do 7 tisuća.

Gradonačelnica Pavić danas je obišla i gradilište na Zakmardijevim stubama (Strossmayerovo šetalište) i park Grič.

Sanacija i rekonstrukcija stubišta i zidova vidikovca započela je prošle godine a dovršetak se očekuje do kraja godine.

Strossmayerovo šetalište, koje je uređeno 1718. najstarije je zagrebačko šetalište. Odmorište s klupama i vidikovac na istočnoj strani platoa s pogledom na središte grada smatra se neizostavnom slikom a kandelabri s tordiranim stupovima simbolom Zagreba.

U sklopu uređenja parka Grič provode se arheološka istraživanja. Pronađeni su temelji srednjovjekovne jugozapadne kule Gradeca i kulturni sloj koji svjedoči o naseljenosti tog dijela Gradeca u prapovijesno doba. Park Grič uređen je 1859. na mjestu nekadašnjeg kapucinskog vrta.

Pročitajte više