Zagreb: Poglavarstvo o uređenju Save i HE Podsused

ZA UREĐENJE rijeke Save i izgradnju Hidroelektrane Podsused izrađena je prethodna studija izvodljivosti, a sada treba vidjeti kako pokrenuti projekt i osigurati novac, istaknuto je danas na sjednici zagrebačkog Gradskog poglavarstva.

Prethodnu studiju izvodljivosti uređenja i korištenja rijeke Save od Slovenije do Rugvice izradio je "Elektroprojekt" d.d. iz Zagreba. Taj značajan gospodarski i ekološki projekt nadilazi granice Zagreba i stoga Grad surađuje s Ministarstvom zaštite okoliša koje će u Strategiji prostornog uređenja RH napraviti plan posebnih obilježja o tome kako provesti realizaciju projekta vodenih stepenica na rijeci Savi.

"To je jedan od zajedničkih projekata zagrebačke koalicije SDP-HNS u koji treba uključiti sve gradske urede i ukupnu znanstvenu zajednicu", rečeno je na sjednici.

Članovi Poglavarstva uputili su Gradskoj skupštini prijedlog o proglašenju Zagreba i Budimpešte gradovima prijateljima što će pridonijeti proširenju dosadašnje vrlo uspješne međugradske suradnje i razmjeni iskustava stečenih kroz pripremu za ulazak u Europsku uniju. Sporazume o suradnji Zagreb i Budimpešta već su potpisali 1994. i 2001.

Pročelnik Ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo je izvijestio da je u Zagrebu u srpnju 2003. zabilježeno 39.520 nezaposlenih i da se trend rasta nezaposlenosti stabilizirao unazad četiri godine.

Poglavarstvo je sa 150 stipendija od 900 kuna odlučilo stipendirati učenike prvih razreda srednjih strukovnih škola za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva: kuhar, slastiačar, pekar, krojač, postolar, elektroinstalater, alatničar, zidar, soboslikar, tesar, autolakirer, keramičar, krvopokrivač, dimnjačar, limar, bravar i prediker.

Za financijsku potporu pilot projekta proizvodnje Ekovete/Ekovite izdvojeno je 385.800 kuna tvrtki Biopan d.o.o. jer su proizvodi i tehnologija izvorno hrvatski, patentirani i spremni za realizaciju.

Na današnjoj je sjednici najavljeno da je u tijeku izrada izvješća o svim sudskim sporovima u kojima Grad Zagreb zastupa Općinsko državno odvjetništvo.

Na upit novinara nakon sjednice je li u slučaju prodaje gradskog zemljišta kod Upima u Novom Zagrebu sve bilo po zakonu i u interesu građana, gradonačelnica Pavić je rekla da je Poglavarsto već donijelo odluku da se vlasniku dijela zemljišta Tomi Kralju isplati 5,5 milijuna kuna na osnovi zahtjeva za povrat imovine i da je mišljenje Općinskog državnog odvjetništva da je to u skladu sa zakonom o naknadi. Poglavarstvo je prije toga raspisalo natječaj za prodaju zemljišta na toj lokaciji, u uvjerenju da je zemljište imovinsko-pravno čisto, a kao najbolji ponuđač javila se jedna izraelska tvrtka.

Pročitajte više