Zagreb: Seminar o nasilju prema djeci

U ZAGREBU je počeo trodnevni seminar o "Nasilju prema djeci i među djecom u školi i obitelji" koji za stručne suradnike i koordinatore osnovnih škola organizira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba.

Riječ je o edukaciji i proširenju mreže stručnjaka koji rade s djecom, što je jedan od koraka Vladina programa za sprječavanje, osmišljavanja i provođenja mjera suzbijanja nasilja prema djeci i među djecom.

Pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević-Vrsaljko uskoro će od državnih institucija zatražiti da u svakom kaznenom postupku zbog zlostavljanja djeteta to dijete osim odvjetnika po službenoj dužnosti dobije i skrbnika (odvjetnika) za zastupanje u predmetu.

To je nužno jer u slučajevima kad je dijete seksualno zlostavljano od svojih roditelja, kazneni postupak stane ako Državno odvjetništvo odustane od optužnice, jer roditelj neće protiv sebe nastaviti kazneni progon, a dijete to samo ne može učiniti.

Najtužnije je što se zlostavljana djeca vrlo rijetko obraćaju odraslima i doživljavaju ih kao adresu koja im ne može i ne želi pružiti nikakvu pomoć, kazala je Matijević-Vrsaljko.

Kod seksualnog zlostavljanja djece statistike su vrlo dvojbene, jer je tu broj počinjenih, a neprijavljenih, neprocesuiranih kaznenih djela izuzetno velik, upozorila je pravobraniteljica za djecu.

Postoji zabluda da je zlostavljač neki "čudak iz parka" koji siluje dijete, dok statistike pokazuju da su četiri petine seksualnih zlostavljača djetetu najbliže osobe (otac, majka, ujak, brat, susjed, nastavnik...).

Problem je što se dijete teško odlučuje zlostavljača prijaviti jer je povrijeđeno od osobe koju voli, pa stručnjaci moraju znati prepoznati zlostavljano dijete i pomoći mu, istaknula je Matijević-Vrsaljko.

Državni tajnik za znanost Slobodan Uzelac založio se za timski rad u kojem će različiti stručnjaci interdisciplinarno suzbijati zlo. Državni program pozornost je stavio na prevenciju nasilja, a škola je dobro mjesto za to.

Pročitajte više