ZAGREB: U PONEDJELJAK AKCIJA "DAN LJUBAZNOSTI U PROMETU"

U ponedjeljak, 31. svibnja u čast Dana grada Zagreba održat će se akcija "Dan ljubaznosti u prometu", kojom se potiče veća tolerancija i uvažavanje između vozača i pješaka, odnosno poticanje vozača na poštivanje prednosti pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima, najavila je danas Policijska uprava zagrebačka. L

Akciju ća se održat od 10 do 14 sati za koje vrijeme će 80 učenika Škole za cestovni promet i pripadnika prometnih jedinica mladeži na 30 pješačkih prijelaza u gradu nadzirati poštivanje prednosti pješaka.

Organizatori ove prometne akcije - Odjel za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke i Turistička zajednica Grada Zagreba - ističu kako od "vozača očekuju da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i rukom daju znak pješacima da prijeđu preko kolnika, dok pješake žele potaknuti da se vozačima zahvale naklonom glave ili osmijehom".

Glavna je svrha "Dana ljubaznosti u prometu, koji se održavaju po osmi put, osjećati se sigurnije i ugodnije u Zagrebu.

Organizatori će iz skupine savjesnih vozača izvuči njih deset, prema registracijskim oznakama vozila, kojima će 15. lipnja u direktor u zagrebačkoj turističkoj zajednici biti uručene pohvale i prigodne nagrade.

Tijekom prošlogodišnje akcije od ukupno 19.853 kontrolirana vozača, njih 7.837 ili 39,47 posto, propustilo je pješake na zebri, što je u odnosu na akciju godinu ranije, povećanje od tek 0,5 posto.

(Hina) pp/xtr ysp

Pročitajte više