Zagreb: Uručeni ugovori budućim gospodarskim diplomatima

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul uručio je u četvrtak u Zagrebu ugovore polaznicima studija gospodarske diplomacije, pokrenutoga ove godine kako bi Hrvatska dobila educirane kadrove na tom području, važnom za ostvarivanje gospodarskog rasta i postizanje strateških ciljeva zemlje.

Hrvatski je cilj, rekao je Žužul, gospodarski rast, i zato je ove godine pokrenut taj intenzivni jednogodišnji studij od 400 sati, umjesto dosadašnjeg standardnog oblika diplomatske akademije, jer je ocijenjeno da nema potencijala za oba programa paralelno.

"Gospodarska diplomacija ne može riješiti gospodarsku budućnost Hrvatske, ali može bitno pridonijeti gospodarstvu, ali i slici Hrvatske kakvu ona želi razvijati", rekao je ministar u ostavci, koji je rad Gospodarske akademije MVP-a najavio u svojem nastupnom govoru prije oko godinu dana.

Prema njegovim riječima, oko uloge gospodarske diplomacije postoji konsenzus Ministarstva, Vlade i Predsjednika države.

Skupini od 24 polaznika akademije Žužul je rekao kako procjenjuje da će do 2010. najmanje pedesetero završenih diplomata raditi u međunarodnim institucijama, ponajviše u Bruxellesu.

"Prije su ljudi odlazili da se ne vrate, a sada imaju poveznicu s Hrvatskom", rekao je ministar vanjskih poslova koji je ocijenio kako je riječ o kvalitetnom studiju.

Prema riječima ravnatelja akademije Petra Turčinovića, na javni natječaj u kolovozu 2004. javilo se 412 kandidata. Njih 404 pozvano je na testiranje, a povjerenstvo Ministarstva vanjskih poslova nakon dvaju krugova razgovora izabralo je 28 kandidata. U četvrtak su ugovor potpisale 24 osobe.

(Hina) xvm ydv

Pročitajte više