Zagreb: završen međunarodni summit lidera

Raspravama o privatizaciji, deregulaciji i gospodarskim slobodama završen je danas u Zagrebu dvodnevni međunarodni sastanak vođa (International Leaders Summit). L

Skup, na kojem je ove godine tema bila "Ekonomski rast: oslobađanje snaga slobodnog tržišta", organizirali su američka nevladina udruga "World Development and Empowerment" i neovisni hrvatski institut za promicanje praktičnih rješenja društvenog i ekonomskog napretka "Adriatic Institute for Public Policy".

Na skupu su sudjelovali predstavnici hrvatske Vlade, članovi parlamenata europskih zemalja i vodeći stručnjaci za gospodarske reforme iz Europe i SAD-a.

Osnovni zaključci mogu se sažeti u nekoliko temeljnih načela ekonomskog neoliberalizma: želi li brz gospodarski rast, država mora smanjiti poreze i carine, što manje se upletati u gospodarske tokove te ojačati pravni sustav, a posebice zaštitu vlasničkih prava, mora poticati bržu privatizaciju, a gospodarstvo osloboditi pretjerane zakonske regulative.

Najčešće spominjani svjetski vođe (lideri) bili su bivša predsjednica britanske Vlade Margaret Thacher i pokojni američki predsjednik Ronald Reagan, za čijih su mandata ta načela bila temelji njihove gospodarske politike.

Privatizacija donosi niže cijene, bolju kvalitetu usluga, mogućnost izbora, smanjenje korupcije i više investicija, teze su glavnog direktora britanskog Instituta za ekonomske poslove Johna Blundella.

Ne manje važni rezultati privatizacije po njemu su bolje upravljanje poduzećima, manje štrajkova, otvorenost poduzeća te više inovacija.

Kao protivnik pretjerane regulacije ekonomije, istaknuo je da su njezini troškovi veliki i široko disperzirani, a učinci mali i usko disperzirani. "Zapravo bi trebao postojati zakon protiv regulacije", istaknuo je Blundell. Njegove ideje podupro je i direktor britanskog Instituta Adam Smith Eamon Butler, koji preporučuje brzu privatizaciju sa što većim dioničarskim sudjelovanjem stanovništva.

Osim njih, na skupu su izlagali Daniel Mitchell, stručnjak za poreznu politiku i ekonomiju američke zaklade "The Heritage Foundation", koji je predstavio Indeks ekonomskih sloboda koji računa ta organizacija. Hrvatska je, kako je izvijestio, na 82. mjestu po vrijednosti indeksa od 155 promatranih zemalja.

Na jučerašnjem dijelu skupa bilo je riječi i o poreznom sustavu kao elementu razvoja gospodarstva.

Osim spomenutih izlagača, o tome su govorili zamjenik predsjednika slovačke Vlade i ministar financija te države Ivan Mikloš, koji se snažno zauzeo za porezni sustav s jednom, proporcionalnom poreznom stopom, a s njim se složio Alvin Rabusha, zagovaratelj jedinstvene porezne stope iz američkoga "Hoover instituta", koji smatra da se gospodarski rast na dulje vrijeme može održati sa što manjim oporezivanjem kapitala, niskim stopama neposrednog oporezivanja te općenito zadržavanjem niskoga cjelokupnog poreznog pritiska.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader, ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vladimir Vranković govorili su nazočnima o Vladinim političkim i gospodarskim prioritetima, a ciljeve porezne reforme u Hrvatskoj objasnio je ministar financija Ivan Šuker.

Sudionicima sastanka na vrhu govorila je i Doris Pack, zastupnica u Europskom parlamentu, a istaknula je važnost individualnih inicijativa i poduzetništva te gospodarskih reformi za razvoj Hrvatske.

Bilo je riječi i o slobodnome medijskom izvještavanju, o čemu su govorili zamjenik glavnog urednika "Financial Timesa" John Willman, predstavnik "Deutsche Wellea" Udo Prenzi i direktorica "Stockholm Networka" Helen Disney.

"International Leaders Summit" prvi je put održan u jugoistočnoj Europi, a cilj je organizatora poticati otvorenu raspravu i razmjenu pozitivnih iskustava o daljnjemu gospodarskom rastu mladih demokracija.

(Hina) xduk ysp

Pročitajte više