Zagrebačka policija djeci uzimala otiske prstiju

MEĐU učenicima 4. i 6. razreda osnovnih škola provodi se ovih dana akcija "Policajac u zajednici" kojom MUP u sklopu podakcija "Mogu ako hoću" i "Prevencija i alternativa" među osnovnoškolcima želi spriječiti širenje zloporabe droga.

Metodama koje su pozitivno ocijenjene i odobrene od strane uglednih stručnjaka kao i stručne službe Grada Zagreba, policajci školarcima objašnjavaju štetnosti uporabe droga kao i krivične posljedice koje snose osobe koje se bave raspačavanjem droga.

Iako se ovakva metoda rada s djecom godinama provodi vani, jedan se roditelj obratio novinarki Večernjeg lista prosvjedujući zbog toga što je policajac njegovom 13-godišnjem djetetu uzeo otisak prsta inzistirajući na tome da odgovorni za provođenje ove akcije moraju snositi posljedice.

Revoltirani roditelj rekao je kako je policajac njegovom sinu i drugoj djeci u razredu uzeo otisak prsta prikazujući to kao šaljivu igru. "Pitam se samo tko je došao na takvu ideju i tko to misli da s maloljetnim djetetom, bez pristanka njegova roditelja, može raditi što hoće." - rekao je otac jednog učenika 6. razreda za Večernji list.

Ogorčeni otac smatra kako je uzimanje otiska prsta njegova djeteta kršenje djetetova prava te kaže kako netko zbog toga mora odgovarati. "Tako su tu jadnu djecu mogli staviti dva dana u zatvor pa im reći: vidite što vam se može dogoditi ako jednog dana napravite nešto što ne smijete." - rekao je dječakov otac.

Glasnogovornica PU zagrebačke Gordana Vulama pojasnila je za Index.hr da policija u sklopu akcije Policajac u zajednici doista radi na edukaciji učenika 4. i 6. razreda osnovne škole o štetnosti zloporabe droga, međutim istaknula je da sporni karton na kojem se, između ostalih, nalazi i otisak djetetova prsta, nije evidentiran u policijskoj kartoteci niti bilo kojoj drugoj evidenciji.

Vulama je objasnila da se radi o svojevrsnoj ispravi koja sadrži podatke koji bi djetetu mogli dobro doći. Tu su djetetovi osnovni podaci, brojevi važnijih telefona, a i sporni otisak prsta koji skupa s kartonom ostaje u vlasništvu djeteta koje je dalo otisak prsta. Vulama je željala posebno istaknuti da policija karton s otiskom prsta poklanja djeci i da sadržaj kartona nije evidentiran u policiji.

Zagrebačka policija do sada nije zaprimila nijednu pritužbu roditelja, a o ovom slučaju doznala je iz novina. Vulama kaže kako nema informaciju o kojem se roditelju radi te dodaje kako je PU zagrebačka spremna zainteresiranim roditeljima dodatno obrazložiti detalje ove akcije.

Pročitajte više