Zagrebački GSV podržao GUP, ali uz zamjerke

ZAGREBAČKO Gospodarskosocijalno vijeće danas je podržalo donošenje novog Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba, ali i ocijenilo da tim dokumentom nije pronađeno rješenje za problem bespravne gradnje te da nedostaje vizija ukupnog razvitka grada.

Ivica Fanjek, član tima za izradu GUP-a u Gradskom zavodu za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša, je naglasio da se GUP-om ne predviđa širenje Zagreba izvan administrativnih granica već poboljšanje kvaliteta života u gradu jer će novi prostorno-planski dokument štititi upravo "prateće" sadržaje: parkove, vrtiće i slično.

Zagreb je dosada u cijelosti bio zona tzv. mješovite namjene, a novim će se GUP-om utvrditi posebne stambene i gospodarske zone te, zahvaljujući digitalnom mjerilu, preciznije utvrditi što se na kojoj parceli može graditi, dodao je.

Činjenicu da GUP daje opće smjernice, a da će se ostalo regulirati studijama, predsjednik zagrebačkog GSV-a Damir Gašparović je ocijenio negativnom jer će to, kaže, ostaviti otvorene mogućnosti za manipulaciju prostornim planom.

Članovi zagrebačkog GSV-a rješenje za gospodarske zone vide u raspisivanju javnog natječaja za izradu deteljnih planova kako bi se ubrzali procesi izdavanja građevinskih dozvola. Pritom, rečeno je, treba po uzoru na europske metropole točno utvrditi poslovni centar i stambene četvrti.

Budući da ni jedan grad ne može bez prometne "špice" za 10-15 godina treba predvidjeti i mogućnost izgradnje podzemne željeznice, rečeno je na sjednici.

Svoja će stajališta zagrebački GSV uputiti na sutrašnju sjednicu Gradske skupštine na kojoj će gradski zastupnici odlučivati o donošenju GUP-a Zagreba.

Pročitajte više