zagrebački proračun u prvom čitanju 30. studenoga

Prijedlog zagrebačkog proračuna za 2005. od 5,650 milijardi kuna danas je prihvatio matični Odbor za financije Gradske skupštine, a u prvom čitanju razmotrit će ga i gradski zastupnici na skupštinskoj sjednici zakazanoj za 30. studenoga.

Proračun su dosad podržali i svi drugi odbori, osim Odbora za mladež.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić je rekao da je proračun za 2005. za 2,5 milijarde kuna veći nego 2000. što je isključivo rezultat razvoja gospodarstva budući da se stope poreza i prireza za to vrijeme nisu povećavale.

Naveo je i da je proračun 7,25 posto veći nego ovogodišnji, a gleda li se i pravo na zaduživanje koje u proračunu iznosi 250 milijuna kuna onda je veći i 9,7 posto. Pohvalio se i da je jedna trećina proračuna rezervirana za kapitalna ulaganja.

Članica Odbora za financije Zlata Pilepić (SDP) je apelirala da se više novca izdvoji za djecu zagrebačkih branitelja, a Zdravko Birač (HDZ) je ocijenio nedopustivim da osnovnoškolci moraju ići u školu u tri smjene i založio se da se veći iznosi usmjere za gradnju škola i vrtića. "Najmlađima treba najbrže pomoći", kazao je i napomenuo da bi se za tu svrhu trebali iznaći i drugi načini financiranja pa i pripremiti se za mogućnosti korištenja predpristupnih fondova EU.

Članovi skupštinskog Odbora za kulturu, izuzev predsjednice Odbora Jelene Pavičić Vukićević (SDP), smatraju da kultura nije dobro prošla u proračunskoj raspodjeli premda je u odnosu na ovu godinu iznos povećan za 20,8 milijuna i iznosi ukupno 406 milijuna kuna.

Pročelnik Gradskog ureda za kulturu Vladimir Stojsavljević je pojasnio da je u preraspodjeli tog iznosa u 2005. za kulturne programe namijenjeno pet milijuna kuna manje nego ove godine, a da se njihov broj i kvaliteta stalno povećavaju tako da će slijedeće godine Grad financirati oko dvije tisuće raznih programa.

Sonja Koenig (HNS) je zatražila milijun kuna više za projekte urbane kulture i kulture mladih, a Marino Tušek Nonveiller (HDZ) je ocijenio da bi se za nastavak obnove KD "Vatroslav Lisinski" trebalo osigurati najmanje 19-20 milijuna kuna umjesto tri milijuna koliko je planirano u 2005.

Novost u 2005. je iznos od spomeničke rente planiran u iznosu od 46 milijuna kuna za obnovu zaštićenih kulturnih spomenika.

Financijski pročelnik Kojić je naglasio da će razmotriti sve predložene amandmane na proračun, ali i proučio da se "ne gaje iluzije" da će svi biti odmah prihvaćeni. Nastojat ćemo ih uzeti u obzir naknadno bude li se proračun ostvarivao kao i dosada, dodao je.

(Hina) xbdj yaz

Pročitajte više