"Zagrebu bi bilo bolje da sada povuče tužbu za genocid protiv Srbije"

PRESUDA Haškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču zbog sudjelovanja u zločinačkom pothvatu protiv srpskih civila tijekom operacije Oluja mogla bi dovesti do preokreta u slučaju međusobnog povlačenja tužbi Srbije i Hrvatske za genocid, pišu srpske Večernje novosti.

"Presuda, za koju očekujemo da će uskoro biti i pravomoćna, o zajedničkom zločinačkom pothvatu protiv Srba, koji je organizirao i upravljao tadašnji hrvatski vrh, snažan je argument srpskoj obrani i našoj protutužbi na optužbe Zagreba za genocid. Ovo bitno umanjuje šanse Hrvatske da će pobijediti u sporu pred Međunarodnim sudom pravde i oni toga postaju svjesni", kazao je za Novosti državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Slobodan Homen.

On dodaje da bi Hrvati, da su mislili da je moguć ovakav ishod presude, sigurno razmislili o povlačenju tužbi i ne bi prošlog prosinca dostavili MSP-u opširan odgovor na srpsku protutužbu. Sada je, kaže profesor međunarodnog prava Radoslav Stojanović, samo produžena sudska agonija, jer Srbija sprema svoje odgovore na hrvatske odgovore na njihovu protutužbu i to može trajati godinama. Profesor kaže kako bi bilo bolje da "zaigra na kartu dogovora oko povlačenja".

Pročitajte više