Zakon o PDV-u na usuglašavanju u Parlamentu BiH

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je u utorak prijedlog zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim se stvaraju pretpostavke da i ta zemlja od naredne gdine počne primjenjivati reformirani porezni sustav sukladan europskim standarima.

Prema prijedlogu, jedinstvena stopa PDV-a bit će 17 posto s tim da je Vijeće ministara dobilo obvezu izraditi posebni program mjera zaštite životnog standarda najsiromašnijih slojeva stanovništva u očekivanju povećanja cijena osnovnih životnih namirnica.

Obrazlažući prijedlog zakona o PDV-u, predsjedatelj Vijeća ministara Adnan Terzić zastupnicima je kazao da ne očekuje da će jedinstvena porezna stopa za sve proizvode i usluge presudno utjecati na rast cijena.

"Ne možemo ipak isključiti mogućnost da trgovci pokušaju iskorisiti uvođenje PDV-a kako bi ostvarili ekstraprofit. Mi smo stoga spremni uspostaviti posebne kontrolne mehanizme za praćenje rasta cijena kruha u prvih nekoliko mjeseci primjene zakona", kazao je Terzić.

Oporbene stranke oštro su kritizirale vladin prijedlog o uvođenju jedinstvene stope PDV-a tvrdeći da će takva politika izravno ugroziti najsiromašnije.

U Zastupničkom domu državnog parlamenta iz istih je razloga ranije odbačen vladin prijedlog i usvojen onaj oporbe da se porez, kao i do sada, ne plaća na proizvode poput kruha, mlijeka i lijekova.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH odlučno su međutim odbacili mogućnost postojanja diferenciranih stopa PDV-a uz obrazloženje da bi to samo potaknulo porezne prijevare.

Nakon što je zakon o PDV-u usvojen u dva različita teksta u Zastupničkom i Domu naroda, slijedi njihovo usuglašavanje a očekuje se da će biti prihvaćena jedinstvena stopa.

Premijer Terzić je kazao da se nada da bi zakon o PDV-u mogao stupiti na snagu polovicom siječnja a počeo bi se primjenjivati od 1. srpnja 2005. godine.

(Hina) xrm ybs

Pročitajte više