Zamjenik Božinovića: Spremni su kreveti za sportske dvorane, možemo ih dići u 48 sati

Screenshot: N1

U POSLJEDNJA 24 sata zabilježena su 1563 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7380. Među njima je 661 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 46 pacijenta. Preminulo je 13 osoba.

O situaciji je progovorio zamjenik ravnatelja Nacionalnog stožera Damir Trut.

"Zaštitne opreme imamo dovoljno", rekao je Damir Trut za N1. "Dio nje se i obnavlja i ponovno naručuje", dodao je.

Govoreći o kapacitetima za zbrinjavanje oboljelih, Trut je ponovio da su šatori koje održava vojska rješenje u krajnjoj nuždi, a arene i sportske dvorane predstavljaju treći korak.

"Ako zaraza bude išla tempom da se one moraju aktivirati, imamo 2360 kreveta u različitim sportskim objektima na pet lokacija u Republici Hrvatskoj", rekao je Trut.

Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš također je komentirao situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

"S obzirom na očekivan broj novozaraženih, moramo usporiti te brojeve. Zdravstveni sustav se intenzivno priprema, otvara se dodatni dio u KB-u Dubrava, za prijem covid-pozitivnih bolesnika, imamo i rezervne opcije, ali to nije dobro jer se sve više sugrađana razbolijeva, a time je više teško bolesnih i onih na respiratoru. Moramo se konsolidirati, solidarizirati jer moramo sami pobijediti širenje virusa", rekao je Beroš i dodao:

"U Dubravi preostaje još dosta kapaciteta, uključujući šatore, ali zbog uvjeta tamo nismo planirali zaprimati bolesnike. Osim KB-a Dubrava, postoje sekundarni centri, specijalne bolnice. Jutros sam razgovarao s nekim županima, vlasnicima tih bolnica, a uvijek ostaje treća opcija arena i sličnih dvorana u velikim gradovima."

"Apeliram na to da spoznamo brojeve, pravce kretanja, da se uozbiljimo i da zajednički pridonesemo da dodatni kapaciteti ne budu potrebni", istaknuo je.

Pročitajte više