ZAPATERO: ŠPANJOLSKA I MAROKO POJAČAT ĆE ANTITERORISTIČKU SURADNJU

Španjolska i Maroko obvezali su se jačati suradnju u borbi protiv terorizma, izjavio je u subotu u Casablanci predsjednik španjolske vlade Jose Luis Zapatero u okviru službena posjeta Maroku. L

"Obvezali smo se pojačati antiterorističku suradnju između naše dvije zemlje, žrtve dramatičnih napada", izjavio je Zapatero na konferenciji za tisak nakon razgovora s marokanskim kraljem Mohamedom VI. i premijerom Drissom Jettouom.

Novi šef španjolske vlade, kojemu je Maroko prvo službeno putovanje u inozemstvo, inaugurirao je u društvu marokanskog suverena, u središtu grada, spomenik u čast žrtava atentata od 16. svibnja u Casablanci u kojima je smrtno stradalo 45 osoba, među njima i četiri španjolska državljana.

Spominjući napade od 11. ožujka u Madridu, kao odgovor na pitanje o prisustvu brojnih Marokanaca među optuženim osobama, Zapatero je izrazio zadovoljstvo "reakcijom Španjolaca" koji "ni u jednom trenutku nisu nekolicinu fanatičnih terorista poistovjetili s marokanskim državljanima".

Razgovaralo se i o različitim projektima vezanima uz razvoj gospodarske suradnje, kazao je predsjednik španjolske vlade, ističući spremnost Španjolske da ulaže u Maroko.

(Hina) xbnš yrt

Pročitajte više