Započela strateška suradnja HTneta i Studija dizajna na razvoju internetskog dizajna u Hrvatskoj

DANAS je na Arhitektonskom fakultetu predstavljen projekt HTnet Futuro, u kojem su HTnet i Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu strateški partneri u radu na kvalitetnoj izobrazbi web dizajnera.

Projekt su predstavili Ivana Šoljan, članica uprave Hrvatskog Telekoma i glavna operativna direktorica za on-line, Stipe Brčić, voditelj Studija dizajna, te Davor Bruketa, asistent na Studiju dizajna i koordinator projekta HTnet Futuro. Početak suradnje HTnet je obilježio opremanjem laboratorija računalnom opremom u vrijednosti većoj od 430.000 kn, čime su već sada znatno poboljšani uvjeti rada Studija dizajna.

Ubrzani razvoj Interneta stvara potrebu za većim brojem kvalitetnih dizajnera web stranica. Zbog toga je Studij dizajna prvi u Hrvatskoj osmislio program njihove sustavne izobrazbe, ali se na putu kvalitetnog razvijanja tog programa ubrzo susreo s ozbiljnim nedostatkom tehničke opreme potrebne za provođenje programa.

Prepoznavši važnost projekta edukacije web dizajnera, najveći davatelj internetskih usluga u Hrvatskoj i vlasnik najposjećenijeg portala, HTnet, spremno se pridružio naporima Studija dizajna i kroz projekt HTnet Futuro ušao s njime u strateško partnerstvo. Time je HTnet pokazao dosljednost u provođenju zadaće razvoja internetske kulture u Hrvatskoj, ali i na sebe preuzeo značajnu ulogu pokretača kvalitetnog razvoja internetskog dizajna.

Kao prvi korak konkretne suradnje u okviru projekta HTnet Futuro, HTnet je opremio laboratorij Studija za dizajn s 25 računala i potrebnom dodatnom opremom koja  studentima omogućuje realizaciju redovitog nastavnog programa i posebnih projekata. U okviru te suradnje, Studij dizajna obogatio je portal HTneta odabirom serije najboljih elektroničkih čestitaka na temu Božića i Nove godine te nagradio njihove autore.

Nakon što je osigurao kvalitetne tehničke preduvjete za održavanje redovite nastave web dizajnera, HTnet u budućnosti namjerava pomoći i u području usavršavanja web dizajna. Nastava će biti obogaćena gostovanjima svjetskih web dizajnera kako bi studenti bili upoznati s razvojnim tokovima oblikovanja novog medija. Osim toga, čitavo vrijeme trajanja projekta HTnet se obvezuje poticati rad najboljih studenata kroz publiciranje studentskih radova.

"Iznimno nam je zadovoljstvo što ćemo sponzoriranjem projekta HTnet Futuro biti u mogućnosti izravno utjecati na postavljanje kvalitetnih temelja te na daljnji razvoj web dizajna u Hrvatskoj. Time ćemo još jednom pokazati da je HTnet više od davatelja internetskih usluga, a naš portal više od medija", istaknula je gđa Ivana Šoljan, članica Uprave Hrvatskog Telekoma i glavna operativna direktorica za on-line.

Projekt HTnet Futuro nastavak je napora Hrvatskog Telekoma u promicanju Interneta kao važnog pokretača društvenih procesa. Ovom projektu prethodila je uspješna prošlogodišnja akcija Net u školi, tijekom koje je poduzeto niz aktivnosti usmjerenih brzoj internetizaciji škola kroz opremanje računalnom opremom, te osiguravanje pristupa Internetu i pružanja pomoći u informatičkom obrazovanju nastavnika i učenika.

Nastavljajući sponzoriranja visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj, projektu HTnet Futuro prethodile su akcije Hrvatskog Telekoma u potpomaganju hrvatskih akademskih institucija. U 2003. godini sa 850.000 kuna Hrvatski Telekom je pomogao održavanje više međunarodnih akademskih skupova koje su organizirala hrvatska sveučilišta i nagrađivao njihove najbolje studente te sudjelovao u obilježavanju desetgodišnjice Interneta u Hrvatskoj.

Pročitajte više