Zapovjedne odgovornosti generala Strugara i kapetana Laptala poljuljale vjeru Dubrovčana u Europsku uniju

DUBROVNIK su danas potresle i šokirale dvije sudske odluke koje su došle iz zemalja koje pripadaju Europskoj Uniji. Prva je grčka osuda kapetana Kristu Laptalu koji je godinu dana čekao suđenje, da bi u ekspresnom suđenju dočekao 14 godina kazne za krijumčarenje droge. Dvojbeni postupak u kojem je kapetan, što je presedan u svjetskom pomorskom zakonu, osuđen na temelju zapovjedne odgovornosti ostavio je ogorčenje na krajnjem jugu Hrvatske u kojem su mnoge obitelji pomoraca.  

Dva procesa

Druga je ona žalbenog vijeća Haškog suda koje je danas odbilo žalbu bivšem generalu JNA Pavlu Strugaru na presudu od osam godina zatvora zbog bombardiranja Dubrovnika, međutim smanjilo mu je kaznu na 7,5 godina zbog zdravstvenog stanja po zapovjednoj odgovornosti za razaranje Dubrovnika.

Strugar za kojeg je nedvojbeno utvrđeno da je bio zapovjednikom vojnih snaga koje su opkolile Dubrovnik i razarale civilne ciljeve i sustavno uništavao dubrovačke povijesne spomenika pri čemu su ginuli civili, dobio je tako upola manju kaznu nego kapetan Laptalo, za kojeg mnogi tvrde da je osuđen bez dokaza.

Pljuske Hrvatskoj i Dubrovniku

U Dubrovniku, koji je uvijek slovio kao grad otvoren prema Europskoj uniji, dvije odluke u jednom danu poljuljale su povjerenje u euro integracije. Iz današnjih razgovora s predstavnicima sindikata pomoraca čulo se ogorčenje kako je "europska" Grčka donijela nepravednu odluku. Podžupan Dubrovačko-neretvanske županije Miše Galjuf također nam je govorio od dvije europske odluke sudova koje predstavljaju pljusku ne samo Dubrovniku nego i Hrvatskoj. Posebice ona generalu Strugaru koji je dobio neprimjereno malu kaznu. 

Na kraju se ispostavilo kako je zlikovac koji je napadao, rušio i ubijao civile dobio "po zapovjednoj odgovornosti" upola manju kaznu nego što je kapetan Laptalo također po "zapovjednoj odgovornosti" dobio u nepravomoćnoj odluci suda čije je suđenje čak i ugledni Lloyd's List proglasio crnom mrljom za ugled Grčke.    

Dokazi

Štoviše, njujorški odvjetnik John Keough, koji je branio Laptala ponovio je istu tezu o sramoti za Grčku. Osim ekspresnog suđenja, nakon godinu dana čekanja Keogh najviše zamjera što grčki sud nije uzeo u obzir svjedočenje  bivšeg detektiva Johna Bannera koji zna i imena krivaca. Ona se u postupku nisu smjela spomenuti jer istraga traje, ali znakovito da je grčki sud odbio i  preliminarne rezultate ekvadorske policije.

S druge pak strane u Haagu, mnogi od onih koji su preživjeli strahote granatiranja Dubrovnika davali su sucima nepobitne dokaze o napadima na civile i bezobzirnom razaranju grada koji je bio zaštićen od UNESCO-a. Štoviše, prikazane su snimke razaranja Dubrovnika, uz pisane dokaze o "zapovjednoj odgovornosti" za razaranje jednog Grada i ubojstva civila. Za sve to, preživjeli imaju tek satisfakciju, kako je Strugar kriv, ali sa 7 i pol godina kazne.

Miran san

Za grčki sud indicije su bile sasvim dovoljne za drakonsku kaznu, kao što je za dio hrvatske javnosti za miran san sasvim dovoljan dokaz krivice novinarski tekst s anonimnim izvorima iz vrha MUP-a. S druge pak strane svi dokazi nisu bili dovoljni za pravičnu kaznu generalu monstrumu.

No, valjda je i to Europa kojoj stremimo.

I.Ć.
Foto: Laptalo.com

Pročitajte više