Zašto je Biden otišao u Poljsku?

AKO postoji neka država koja u potpunosti razumije kroz što sve prolazi Ukrajina, onda je to Poljska.

Nakon summita čelnika u Bruxellesu kojima je cilj bio pokazati da je Zapad ujedinjen protiv Rusije, američki predsjednik Joe Biden stiže danas u Poljsku kako bi dogovorio plan za izbjeglice.

Tijekom svog posjeta Biden će se sastati s predsjednikom Andrzejem Dudom kako bi mu zahvalio za sve što narod Poljske čini i razgovarao o koordiniranom humanitarnom odgovoru, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre novinarima.

"Putinov cilj je raspad NATO-a"

Biden je jučer izjavio da mu je ambicija osigurati potpuno jedinstvo demokratskih zemalja suočenih sa sve moćnijim autokracijama.

"Moja je ambicija osigurati potpuno, cjelovito jedinstvo demokracija nasuprot sve moćnijim autokracijama", rekao je Biden dolazeći na summit čelnika država članica EU. Istaknuo je da je krajnji cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina "od samog početka bio raspad NATO-a".

"Njegov glavni cilj jest pokazati da demokracije ne mogu funkcionirati u 21. stoljeću i da će autokracije vladati", rekao je američki predsjednik.

Premda se mnogi Amerikanci ne mogu poistovjetiti s Bidenovim komentarima o ugrozi demokracije, unatoč napadu na Kapitol, Poljska itekako zna o čemu on govori. Naime, ova zemlja koja graniči s Ukrajinom još uvijek ima osjećaj tek stečene slobode.

Razapeta između Istoka i Zapada, osvajana je više puta tijekom 20. stoljeća. Njome su vladali strani tirani, a milijuni njenih građana pobjegli su iz domova uništenih ratom u potrazi sa sigurnim utočištem, piše CNN.

Na prvoj liniji sukoba

Poljska se sada ponovno našla na prvoj liniji sukoba. Smještena je između članica NATO-a, kojem i sama pripada, i ruskog kruga djelovanja – u kojem se nalazi i njoj susjedna Bjelorusija.

Poljska je kroz svoje granice propustila više od 2 milijuna od gotovo 3.7 milijuna Ukrajinaca koji su bježali od Putinove vojske, a nakon napada na vojnu bazu u zapadnoj Ukrajini, rat se opasno približio njezinim teritorijalnim granicama.

Poput Ukrajine, Poljska je desetljećima bila pod moskovskim komunističkim režimom. Poput Ukrajinaca, i Poljaci su često tvrdoglavi, sumnjičavi prema Rusima te je borba za slobodu i suverenitet ukorijenjena u njihovu DNA.

No za razliku od Ukrajine, ova je zemlja uspjela doći pod okrilje Zapada nakon desetljeća pripadanja Varšavskom paktu, vojnom savezu država istočnog bloka koje su ga organizirale kao odgovor na stvaranje NATO-a. Poljska je od 2004. članica Europske unije iako je nedavno imala pomalo napet odnos s  Bruxellesom zbog svog koketiranja s populističkim nacionalizmom.

"Smatramo da je Poljska pravo mjesto za Bidenov posjet"

Kada je Putin zadnjih godina počeo sipati sve veći broj prijetnji, Poljska je odlučila biti domaćin rotacijama američkih trupa i zrakoplova. U veljači, prije nego što je Putin napao Ukrajinu, Poljska je bila jedna od nacija kojima je Biden poslao 3000 vojnika kako bi se ojačalo istočno krilo NATO-a.

Ako se rat u Ukrajini u nekom trenutku prelije u širi sukob između Rusije i Zapada, postoji velika šansa da bi se to moglo dogoditi u Poljskoj.

"Smatramo da je Poljska pravo mjesto za posjet Bidena. Tamo će susresti vojnike i humanitarne stručnjake, približiti se fronti i savezniku koji je u vrlo ranjivoj poziciji", rekao je ovoga tjedna Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Pročitajte više