Zašto nam je neugodno kad netko drugi pogriješi?

KAD NETKO drugi pogriješi neugodno nam je kao i kad sami pogriješimo zato što se u oba slučaja aktivira isti dio mozga, tvrde nizozemski znanstvenici.

Pokusi, u kojima su ispitanici najprije sami morali riješiti jednostavnu kompjutorsku zadaću, a zatim su gledali druge kako je rješavaju, pokazali su da mozak na pogrešku uvijek reagira isto, bez obzira na to tko je pogriješio.

Ovo otkriće objašnjava kako su ljudi počeli učiti jedni od drugih, napisali su u svibanjskom broju časopisa Nature Neuroscience znanstvenici sa sveučilišta Nijmegen u Nizozemskoj.

Za svoj eksperiment Hein van Schie i njegovi kolege mjerili su aktivnost mozga ispitanicima koji su dobili jednostavnu zadaću: morali su pomicati joystick u istom smjeru u kojemu su se kretale strelice na ekranu. Nakon svakog pokušaja, govorili su im rezultate.

Kad su ispitanici shvatili da su pogriješili, znanstvenici su primijetili aktivnost u dijelu mozga nazvanom prednji cingularni korteks. Isto se ponavljalo i kad bi primijetili tuđu pogrešku.

"Ovo istraživanje pokazuje da su u promatranje onoga što sami radimo uključeni isti mehanizmi živaca kao i dok promatramo ono što sami radimo", zaključili su znanstvenici.

Pročitajte više