KORONAVIRUS

Kina u šoping centrima i dalje ne smiju raditi, a imaju još jedan veliki problem

Foto: Facebook/Cinestar

KRIZNI stožer dozvolio je otvaranje kino dvorana od 18. svibnja, no nije dao dozvolu za rad multipleks kinima koja posluju u šoping centrima, tako da su ona i dalje zatvorena. Kad će biti otvorena, još se ne zna. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, nije nam odgovorio na pitanje kad bi se multipleksi mogli otvoriti. Kina imaju enormne gubitke dok su zatvorena. No osim toga što još ne smiju raditi, imaju još jedan velik problem, a to je nedostatak filmova jer su zbog globalne pandemije otkazane i premijere filmova i nove produkcije.

U Hrvatskoj posluju dva velika multipleksa Cinestar i Cineplexx, a za Index su ispričali s čim se suočavaju u ovoj situaciji i zašto su još uvijek zatvoreni.

U Blitz-CineStaru svakodnevno prate sve epidemiološke mjere koje se donose i podržavaju sve odluke nadležnih tijela. Surađuju s Ministarstvom kulture i Nacionalnim stožerom te kažu da su im zahvalni na dosadašnjoj potpori i razumijevanju.

"U ovom trenutku kino dvorane Blitz-CineStara nije moguće otvoriti zato što još nisu propisane epidemiološke mjere koje bi se primjenjivale na kina unutar trgovačkih centara. Prema našim saznanjima, razlog za navedeno je što trgovački centri imaju ograničen broj posjetitelja temeljem važećih mjera te se ne može jamčiti svima koji kupe kino ulaznicu online da će zaista i uspjeti ući u kino dvoranu", odgovorili su nam u Blitz-CineStaru.

"Ovo je najveći problem kinoprikazivačke industrije"

Vrijeme do ponovnog otvaranja kina koriste za planiranje i provođenje svih posebnih mjera usmjerenih na zaštitu zdravlja zaposlenika i posjetitelja, kao što su priprema kino dvorana za novi prijem posjetitelja, postavljanje i održavanje higijenskih standarda te upoznavanje zaposlenika sa zaštitnim procedurama i postupcima.

Kažu da će planirane mjere nadopuniti i uskladiti s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za kinoprikazivačku djelatnost kada one budu donesene. Uz mjere HZJZ-a, Blitz-Cinestar planira uvesti bilo koju drugu potrebnu mjeru kako bi se njihovi posjetitelji i zaposlenici po otvaranju kino dvorana, kako kažu, osjećali ugodno i sigurno.

"Osim s ograničenjima uvedenima iz epidemioloških razloga, kinoprikazivači diljem svijeta, pa tako i Blitz-CineStar, suočavaju se s ozbiljnim nedostatkom filmskog sadržaja budući da su filmski studiji odgodili sve premijere i otkazali nove produkcije. To je najveći problem kinoprikazivačke industrije u ovom trenutku", istaknuli su.

Otvaranje kino dvorana i početak uobičajene kinoprikazivačke djelatnosti bit će moguć, navode, tek kad započne normalna distribucija novih filmskih naslova, a to se neće dogoditi dok velika većina zemalja u svijetu ne ukine ograničenja za kinoprikazivače uvedena zbog pandemije.

Očekuju otvaranje tek krajem lipnja

"U ovom trenutku procjenjujemo kako će svi uvjeti za otvaranje kino dvorana biti zadovoljeni do kraja lipnja te se radujemo ponovnom susretu s našom vjernom publikom. Učinak krize na poslovanje je ogroman i kreirao nam je velike gubitke u svakom smislu. Cjelokupna filmska industrija je značajno pogođena ovom pandemijom i krizom koju je ona prouzročila. Kinoprikazivaštvo je jedna od najugroženijih djelatnosti općenito s obzirom na to da su kina uslijed zabrane rada preko noći ostala bez svih prihoda. Gubitak će se osjetiti i po otvorenju jer je logično da nećemo odmah raditi punim kapacitetom", navode nam u Blitz-CineStaru.

Zagrepčani do 14. lipnja mogu u drive-in kino

I dok su njihovi multipleksi diljem zemlje zatvoreni, oni su u Zagrebu 21. svibnja pokrenuli pop up drive-in kino, koje će biti otvoreno do 14. lipnja, a nalazi se na parkiralištu kod šoping centra Arena Park, nedaleko od Arena Centra. Projekcije se održavaju od četvrtka do nedjelje s početkom u 21:30. Filmovi se prikazuju na velikom ekranu, a zvuk filma posjetitelji mogu pratiti isključivo putem svojih radijskih aparata u automobilu preko FM frekvencije. Svaki od ta četiri dana prikazuju po jedan film.

U Cineplexxu su nam odgovorili da trenutno nemaju konkretan datum otvaranja, no da očekuju da će početi raditi u srpnju. Navode da podržavaju odluke Ministarstva kulture i Nacionalnog stožera civilne zaštitite te da prate njihove preporuke.

I oni ističu da je najveći problem multipleksa nedostatak sadržaja.

"Stale su sve produkcije i filmski studiji su odgodili početak prikazivanja novih filmova. Za očekivati je da će se ti datumi prilagoditi kada se otvore velika tržišta, što će se odraziti i na hrvatsko tržište", rekli su nam.

Kažu da zbog takve situacije gube 100 posto prihoda za jedan kvartal.

"Teško je predvidjeti ostatak godine jer sve ovisi o početku prikazivanja novih filmova i potencijalnim mjerama koje će definirati kapacitete dvorana. Naravno, ostajemo pozitivni i radimo na planovima za otvaranje te na zaštiti zaposlenika i posjetitelja", kazali su nam u Cineplexxu.

Upute za kina koja nisu u šoping centrima

Što se tiče rada kina koja se ne nalaze unutar šoping centara, HZJZ je objavio upute u kojima stoji da se za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje održavanje fizičkog razmaka između osoba od 1,5 metara.

Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje 1,5 metara te ograničiti ulazak na najviše onoliko posjetitelja koliko ima označenih mjesta. U zatvorenom prostoru preporučuje se omogućiti isključivo sjedeća mjesta.

Preporučuje se da posjetitelji ulaze jedan po jedan na način da prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mjesto u gledalištu, gledajući od ulaza, i tako po redu. Preporučuje se razmak među posjetiteljima od najmanje 1,5 metara kod ulaska, kretanja i izlaska. Preporučuje se da se izlazak posjetitelja organizira tako da izlaze jedan po jedan, i to na način da prvi izlazi posjetitelj najbliže izlazu.

Neke su kino dvorane poput kina Tuškanac u Zagrebu počele s radom, a Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata i Kino Mediteran danas su, pak, najavili sutrašnje otvorenje Ljetnog kina Bačvice u Splitu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više