PREDSJEDNIČKI IZBORI

Zašto se državni vrh uopće bavi izjavama Miroslava Škore?

Foto: EPA/Pixsell/Marin Tironi/Goran Stanzl

JUČER je jedna od udarnih vijesti u središnjim dnevnicima nacionalnih televizija bila ona o reakciji predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva unutarnjih poslova na izjavu potencijalnog predsjedničkog kandidata Miroslava Škore.

On je, naime, izjavio kako bi na hrvatske granice trebalo poslati vojsku na što su gotovo pa koordinirano replicirali iz Ureda predsjednice i MUP-a, što je poprilično neuobičajeno, ali ne i neočekivano s obzirom na to da se nalazimo u predsjedničkoj kampanji u kojoj je baš Škoro najljući protivnik aktualne predsjednice i kandidatkinje HDZ-a za desno i ekstremno desno biračko tijelo.

Škoro tvrdi da je policija na izmaku snaga

Podsjetimo, Škoro je u utorak izjavio u Dubrovniku kako je prvenstveni zadatak hrvatske policije štititi hrvatski teritorij i građane, ali da bi bilo dobro da se, dok ne bude prekasno, u postupak uključe i druge službe, prije svega Oružane snage RH. Škoro smatra da bi vojska trebala pomoći hrvatskoj graničnoj policiji koja je na izmaku snaga.

"Želimo biti dio 'schengenskog prostora' i imamo svoj zakon o kretanju stranaca. Trebamo znati tko nam ulazi u zemlju, njome se kreće i kroz nju prolazi. I naravno, zaštititi teritorijalni integritet Republike Hrvatske i svih njenih građana. Imamo dovoljno kvalitetnih ljudi koji će znati procijeniti kako se ponašati prema migrantima kojima treba pružiti zaštitu“, rekao je Škoro na konferenciji za novinare.

Rekao je i da se u razgovoru sa stanovnicima pograničnih područja uvjerio da oni žive u strahu, boje se za svoju imovinu i ne izlaze iz kuća jer se boje za svoju djecu.

Neočekivano priopćenje MUP-a

Škoro je na konferenciji za novinare govorio i o drugim temama, no njegove opaske o angažiranju vojske na granici jedine su izazvale reakcije državnog vrha. Dapače, MUP se oglasio opširnim priopćenjem za javnost i tako se direktno umiješao u predsjedničku kampanju.

“Prateći trendove migracija te analizirajući rizike koji prate problematiku nezakonitih migracija, Ministarstvo unutarnjih poslova ustrojilo je i opremilo jednu od najbrojnijih i najopremljenijih graničnih policija u Europi. Hrvatska granična policija u ovom trenutku broji 6500 policijskih službenika, posebno osposobljenih za poslove nadzora i zaštite državne granice te postupanja prema osjetljivim skupinama i tražiteljima međunarodne zaštite. Pored navedenog, hrvatska policija raspolaže s još dodatnih snaga iz redova interventne i specijalne policije koji također, ovisno o vrsti terena, sudjeluju u obavljanju navedenih zadaća na najnepristupačnijim terenima, a u njenu opremljenost uloženo je oko 270 milijuna eura”, istaknuo je MUP na početku svojeg priopćenja.

MUP je ljetos Indexu tvrdio da je broj policajaca koji čuvaju granicu klasificiran podatak

Vrijedi primijetiti da je MUP naveo kako “hrvatska granična policija u ovom trenutku broji 6500 policijskih službenika”, dok je na isto pitanje Indexa ljetos odgovorio “kako je točan broj i raspored policijskih službenika po pojedinim zadaćama klasificiran podatak te kao takav nije javno objavljiv". Dakle, prije samo tri mjeseca, u kolovozu, MUP je na novinarski upit tvrdio kako je točan broj policajaca koji štite granicu “klasificiran podatak”, a sada taj podatak objavljuje u priopćenju u kojemu kritizira političkog konkurenta predsjednice RH, inače članice HDZ-a, stranke iz koje dolazi i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Je li MUP u svojem utrčavanju u predsjedničku kampanju otkrio javnosti klasificirane podatke? Index im je poslao upit o tome, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Kad je Milanović govorio o migrantima, MUP nije slao priopćenje

U svakom slučaju, MUP je nastavio u svojem priopćenju objašnjavati kako je “sukladno članku 5. ranije navedenog Zakona, odnosno izmjenama iz ožujka 2016. godine, propisana iznimna mogućnost prema kojoj Oružane snage mogu pružiti potporu u zaštiti državne granice te u tom slučaju postupaju po uputama policije” te dodao da u ovom trenutku nema razloga za angažiranje vojske u zaštiti granice. 

Dodali su kako je “činjenica da se predsjednički kandidat na svom putu susreo s policijskim službenicima samo dokaz prisutnosti i neselektivnog obavljanja nadzora, kako na granici tako i u dubini teritorija”.

Je li se MUP uključio u kampanju za predsjedničke izbore?

Naime, Škoro je izjavio kako ga je zaustavila policija da provjeri ima li migranata u autu - policija tvrdi da je to bilo zbog prebrze vožnje - ali je čudno da se MUP na to referira. Uostalom, potencijalni predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović je prije Škore izjavio medijima kako su ga iz istog razloga zaustavili policajci, ali MUP se tada nije oglašavao nikakvim priopćenjem. No, Milanović i Grabar-Kitarović baš i ne mogu računati na isto biračko tijelo te bivši premijer nije direktna konkurencija aktualnoj predsjednici kad je riječ o borbi za ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora, dok Škoro jest.

Možda se u tome krije odgovor na pitanje zašto se ovaj put MUP oglasio priopćenjem za javnost.

Par sati nakon MUP-ova priopćenja uslijedilo je i ono s Pantovčaka. 

Kolinda se hvali da je slanje vojske na granicu njena ideja

"Upravo je moja inicijativa potaknula zakonske izmjene iz ožujka 2016. kojima je u Zakonu o nadzoru državne granice i Zakonu u obrani predviđena mogućnost da pripadnici OSRH-a mogu policiji pružiti potporu u nadzoru državne granice. To je moguće, naravno, samo u iznimnim okolnostima, kada Ministarstvo unutarnjih poslova ili vlada ocijeni da to sigurnosni i/ili humanitarni razlozi zahtijevaju”, poručila je Kolinda te se požalila da ju je zbog toga kritizirao Milanović čija je vlada, po njenom mišljenju, nadzoru granice “pristupala krajnje neodgovorno”.

“Postoji li u ovome trenutku potreba za potporom OSRH-a u nadzoru državne granice prepuštam prosudbi policije koja u suočavanju s nekontroliranim ilegalnim migracijama obavlja svoj posao vrhunski profesionalno i humano, za što im i ovom prilikom želim zahvaliti i čestitati", zaključila je predsjednica, pohvalivši MUP u stilu “ja tebi, ti meni”.

Škoro optužio MUP da je "Božinovićeva PR mašinerija"

Naravno, nije trebalo dugo čekati da na sva ta priopćenja odgovori prozvani Škoro.

"Božinovićeva PR mašinerija uvjerava nas da smo slijepi pored zdravih očiju i da je državna granica zaštićena od ilegalnih prelazaka. Ako je to doista tako, ako ministar i oni oko njega zaista rade besprijekoran posao u zaštiti teritorijalnog integriteta RH te očuvanju zakona i reda na migrantskoj ruti, onda država neće imati problema preuzeti odgovornost za nadoknadu štete ljudima čija je imovina otuđena ili uništena od ilegalnih migranata. Budući da ti migranti postoje samo u našoj mašti, neka Plenkovićeva vlada preuzme odgovornost za štetu. Ako govore istinu, ništa ih ne košta", napisao je Škoro na svom profilu na Facebooku.

Davanje važnosti Škori

Pitanje migracija naročito je zapaljivo za glasače desnog spektra, od kojih mnogi vjeruju da se u Europi upravo provodi urota čiji je cilj “zamjena naroda” pa nije toliko iznenađujuće što se o tome oglašavaju i Škoro i Kolinda te se pokušavaju predstaviti kao političari koji se jako brinu o sigurnosti hrvatske granice. Ali, kako se u cijelu priču svojim priopćenjem uključio MUP, onda su de facto Škorine izjave iz Dubrovnika pretvorene u pitanje od državne važnosti, što objektivno nisu.

Rezultat ove problematične akcije je da su MUP i Kolinda Škori dali na važnosti, što im vjerojatno nije bio cilj, ali to ne bi bio prvi put u Kolindinoj kampanji da su stvari otišle u posve drugom pravcu od onoga na koji je predsjednica računala.

Što vi mislite? Recite nam u anketi!

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više