Glasaj i bježi: HDZ-ovci osigurali kvorum, ukinuli Mesiću ured pa pobjegli iz sabornice

Foto: Index

U ČETVRTOM pokušaju glasovanja u Hrvatskom saboru, u srijedu ujutro, konačno je utvrđen kvorum te se prešlo na glasovanje o zakonima koji su raspravljeni tijekom protekla tri tjedna.


Na početku glasovanja utvrđen je kvorum od 84 zastupnika, no prilikom njegovog utvrđivanja dio oporbenih zastupnika nije sudjelovao.

Iako je točka o ukidanju ureda bivšeg predsjednika raspravljena prije nekoliko tjedana, zbog nedostatka kvoruma dosad nije izglasana. Zakon je danas ipak usvojen većinom glasova, dakle s 81 glasom za, 44 protiv i 4 suzdražana.

No, vrlo brzo su se zastupnici vratili starim navikama pa je već oko 11 sati i četrdeset minuta, svega sat vremena nakon postignutog kvoruma, sabornica ostala poluprazna. Željko Glasnović govorio je o tome kako se Hrvatima na svakom koraku uskraćuju prava, Ladislav Ilčić podsjetio je da su brojni Hrvati stradali pod pozdravom "Smrt fašizmu- sloboda narodu", a slušali su ih malobrojni zastupnici, kako vladajući tako i oporbeni. Kako nam javlja novinarka s terena, nešto poslije trinaest sati u sabornici se nalazilo jedva tridesetak ljudi.


 

Pročitajte više