Zatvaraju se ručno vođene zemljišne knjige

U svim katastarskim općinama na području općinskih sudova u Poreču, Rovinju, Buzetu, Labinu, Bjelovaru i Koprivnici od danas se zatvaraju ručno vođene zemljišne knjige i počinje se s njihovim prevođenjem u elektronski oblik, izvijestilo je danas Ministarstvo pravosuđa. L

Odluku o pokretanju postupka preoblikovanja zemljišnih knjiga u elektronski oblik donijela je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Time se započinje se s primjenom europskih standarda i posve novim transparentnim načinom rada zemljišnoknjižnih odjela, što znači otvaranje mogućnosti novih usluga te bržeg i jednostavnijeg obavljanja poslova u javnom i privatnom sektoru, kažu u Ministarstvu. Dodaju kako je riječ o početku realizacije jednog od najznačajnijih projekata reforme pravosuđa koji krajem godine treba rezultirati da se u čitavoj Hrvatskoj prijeđe na vođenje zemljišnih knjiga u elektronskom obliku. Ručno vođene knjige biti će restaurirane i arhivirane.

Ministrica Vesna Škare Ožbolt u ožujku je najavila da se prva elektronska zemljišna knjiga u Hrvatskoj može očekivati već u lipnju. Najavila je i da će se od početka iduće godine svi izvadci izdavati u elektronskom obliku te da bi Hrvatska potpuno uređene zemljišne knjige trebala imati do 2007.

Projekt modernizacije zemljišnih knjiga vrijedan je oko 36 milijuna eura. Najveći dio, 26 milijuna, namaknut je zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj, dok je ostatak novca osiguran iz državnog proračuna i donacija svjetske banke.

(Hina) pp/xso yso

Pročitajte više