Zatvori prepuni zatvorenika, a proračun novca za gradnju novih kaznionica

ALARMANTNI podaci, po kojima je prebukiranost kapaciteta hrvatskih zatvora i kaznionica nadmašila onu smještajnih kapaciteta za vrijeme najplodnijih turističkih sezona, danas su dobili i službenu potvrdu u Ministarstvu pravosuđa.

U Ministarstvu su demantirali pisanje medija da je sucima naloženo da osuđenike ne šalju na odsluženje zatvorskih kazni i da suci zbog toga rade pod velikim pritiskom: "Dao sam uputu upraviteljima zatvora da se dogovore sa sucima o dinamici i prihvatu osuđenika koji odlaze na izdržavanje kraćih kazni - do šest mjeseci. Ne radi se o nikakvom stopiranju služenja kazne.", pojasnio je Ivan Damjanović, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa.

Kapacitet zatvora 3009, a zatvorenika 4029

"Trend povećanja broja zatvorenika uporno raste: od 2001 do danas broj zatvorenika se povećao za gotovo 1500", izjavio Damjanović. Dodao je kako je preopterećenost zatvorskih kapaciteta vidljiva iz brojki: kaznu trenutno u kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima služi 4029 zatvorenika, dok je stvarni kapacitet ustanova 3009 zatvorenika.

Veliki priljev zatvorenika je uzrokovao da se prostorije kao što su radionice, tv sale, sobe za službenike, prenamijene u ćelije, što svakako izaziva nervozu i zabrinutost, podjednkao kod zatvorenika, ali i čuvara.

Damjanović je zabrinjavajuće podatke pokušao ublažiti statističkim pokazateljima: "broj kaznenih djela tijekom izdržavanja kazne i tjelesni sukobi; 248 prošle godine, nisu veliki s obzirom na veliki priljev zatvorenika. Sve je više zatvorenika, ali je sve manje incidentnih situacija; štrajkova glađu i samoozljeđivanja, a zbog iznimno malog broja bijegova iz zatvora smo dobili i priznanja EU.

Ono što nam Europa zamjera, kao primjerice sporost u rješavanju postupaka, nedovoljno učinkovito procesuiranje ratnih zločina, pristranost sudova u slučajevima kada su oštećeni građani srpske nacionalosti, ministrica Lovrin je komentirala riječima "svjesni smo da nas čeka još puno posla, prije svega što se tiče sporosti u rješavanju postupaka, ali što se tiče ostalih tvrdnji, ne bih komentirala novinske natpise"

Zatvorski New deal

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin je poručila da su u Vladi svjesni potreba zatvorskog sustava - u proračunu za 2007 je za potrebe tog dijela Ministrarstva predviđeno deset puta više sredstava nego prošle godine, a sredstva su namijenjena kapitalnim projektima: izgradnji novog objekta kaznionice u Glini (za 220 zatvorenika), Zatvorske bolnice - dogradnja objekta za smještaj 100 zatvorenika i adaptacija postojećeg. Predviđena je gradnja zatvora u Zagrebu i Varaždinu (kapaciteta po 200 mjesta) i Kaznionici i zatvoru u Šibeniku, gdje će se graditi kaznionica kapaciteta 400 mjesta i zatvor (200 mjesta).

Zatvori u Splitu i Zadru će se morati zadovoljiti dogradnjom i adaptacijom postojećih prostora, kako bi mogli primiti još 50, odnosno 30 zatvorenika.

Javno-privatno partnerstvo kao izvor financiranja gotovo svih novih zatvora pobudilo je veliku pažnju novinara, a na zajedljive primjedbe je ministrica Lovrin odgovorila da se  pri sklapanju poslova neće koristiti zlosretni model dvorana za rukometno SP.

Građani na sudska ročišta nose pištolje, noževe, eksploziv i suzavac

Zanimljivo su i podaci o količini i vrsti nedopuštenih predmeta koje su pripadnici pravosudne policije oduzeli građanima koji ih sa sobom nose na sudska ročišta.

Tijekom 2006. građanima je prilikom kontrola na ulasku u sudove oduzeto, između ostalog, 1248 pištolja, 10722 noževa, 1250 skalpela, 4269 škara, 225 eksplozivnih sredstava i 4795 litrenih boca alkohola, izvjestili su u Ministarstvu.

Zvonko Alač

Pročitajte više