FOTO Završen izraelski napad na Al Šifu, ovako danas izgleda glavna bolnica u Gazi

Foto: EPA

Izraelske snage povukle su se iz bolnice Al Šifa u Gazi nakon dvotjedne operacije tijekom koje su u sukobima ubile palestinske naoružane napadače i zaplijenile oružje i obavještajne dokumente, priopćila je danas izraelska vojska, dok lokalni mediji javljaju o velikim razaranjima bolnice.

Rečeno je da je čišćenje najveće bolnice u enklavi prije rata provedeno "uz sprječavanje ozljeđivanja civila, pacijenata i medicinskih timova".

Lokalni mediji izvijestili su da je operacija izazvala teška razaranja na zgradama najvećeg medicinskog kompleksa u Pojasu Gaze, prenosi dpa.

Nove fotografije pokazuju spaljene ruševine i štetu na nekim od najvećih zgrada bolnice, uključujući zgradu kirurgije i odjel hitne pomoći. Ogromna je šteta nastala i na okolnim građevinama.

Šef WHO-a: Pacijenti u kritičnom stanju, nema pelena, vode

Kritičari optužuju vojsku za nesmotreno ugrožavanje civila i daljnje oštećenje zdravstvenog sektora koji je već preplavljen ranjenicima. UN-ova zdravstvena agencija priopćila je da je nekoliko pacijenata umrlo, a deseci su bili u opasnosti tijekom izraelske operacije.

Najmanje 21 pacijent je umro od početka operacije, objavio je na X-u glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Rekao je da je više od 100 pacijenata još uvijek unutar kompleksa, uključujući četvero djece i 28 pacijenata u kritičnom stanju, dodajući da nema pelena, vrećica za urin ni vode za čišćenje rana i da su mnogi pacijenti patili od inficiranih rana i dehidracije.

Netanyahu: Operacija u bolnici je veliki uspjeh

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu opisao je sinoć operaciju u bolnici Al Šifa kao veliki uspjeh. Govorio je o "preciznoj i kirurškoj" vojnoj operaciji. Više od 200 terorista je ubijeno, a stotine su se predale, rekao je Netanyahu.

Prema Izraelu, palestinska islamistička organizacija Hamas ponovno je postavila borbene i zapovjedne položaje na velikom području kompleksa bolnice nakon što je izraelska vojska već upala u bolnicu u studenom.

Izrael optužuje Hamas za sustavnu zlouporabu medicinskih ustanova u vojne svrhe. Hamas to negira.

Pročitajte više