Završen sedmi Europski forum

SEDMI Europski forum o temi " Europa bez granica" u petak je u bečkom Hofburgu završio dvodnevne rasprave o pitanjima razvitka Europske unije i njezinoj ulozi u svijetu, o europskom Ustavu, proširenju EU i o njenom odnosu s Turskom.

Skup je organizirao Zapadnonjemački radio (WDR) u suradnji s Austrijskom radio televizijom (OeRF), uz potporu Europske komisije i Europskog parlamenta a sudjelovalo je oko 300 predstavnika Europske unije i dužnosnika europskih država.

U raspravi na Okruglom stolu o temi "Europski most između Istoka i Zapada-Austrija u proširenoj EU" sudjelovao je i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul. On je istaknuo važnost uloge Austrije za države jugoistočne i istočne Europe i izrazio nadu da će RH do 2007. završiti pregovore za članstvo u EU te da će postati članicom tijekom mandata novog sastava Europske komisije.

Ministar Žužul je spomenuo nedavni posjet hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu kao događaj koji, uz ostale, stvara Hrvatskoj nove perspektive u odnosu na EU.

Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel je uz ostalo rekao da "Europa mora učiti govoriti jednim glasom" , što joj, kako je rekao, za sada nedostaje.

Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl je govoreći uz ostalo o naslijeđenim otvorenim pitanjima u odnosima Hrvatske i Slovenije rekao da će dvije države o njima dalje pregovarati u dobroj namjeri, jer se radi o pitanjima koja se ne mogu riješiti odmah ali se do rješenja može doći na prijateljski način.

Pročitajte više