Završena smotra folklora u Metkoviću

Nastupom 12 folklornih i pjevačkih skupina iz Dubrovačkoneretvanske županije u Metkoviću je večeras završena 20. smotra folklora "Na Neretvu misečina pala". L

Četverodnevna Smotra održana je pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, a organizirali su je KUD "Metković" i Gradsko kulturno središte.

Počela je u četvrtak u crkvi svetog Ilije u Metkoviću, gdje su mnoge pjevačke skupine pjevale marijanske pjesme, te otvorenjem izložbe slika Josipa Generalića.

Večer je u petak bila posvećena prosvjetitelju i svećeniku, te piscu čuvenog djela "Razgovor ugodni naroda slovinskoga", fra Andriji Kačiću-Miošiću. Narodnu nošnju i folklornu tradiciju zatim je predstavilo 28 folklornih skupina iz svih krajeva Hrvatske, te skupine Hrvata iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Italije.

U sklopu Smotre folklora održan je seminar o tradicijskim glazbalima, zatim o sviranju na dijatonskoj harmonici i lijerici, a održana je i radionica za izradu narodnih nošnji, te rasprava o smotrama folklora u Hrvatskoj.

Priredbu je vidjelo nekoliko desetaka tisuća posjetitelja.

(Hina) xtcvi yjn

Pročitajte više