ZAVRŠIO ČETVRTI KRUG PARLAMENTARNIH IZBORA U INDIJI

Četvrti i odlučujući krug parlamentarnih izbora u Indiji završio je u srijedu poslijepodne, a tijekom glasovanja poginula je jedna osoba, a 41 je ozlijeđena.

Srijeda je bila dosad najmirniji dan u glasovanju na izborima u pet faza koje su počele 20. travnja, završit će 10. svibnja, a rezultati se očekuju 13. svibnja.

Ranije faze obilježene su pucnjavom, sukobima između političkih protivnika, eksplozijama bombi te pogibijom najmanje 31 osobe i ranjavanjem njih 150.

Izbori su se u srijedu održali u državama Utar Pradesh i Jammu i Kashmir na sjeveru zemlje, Rajasthanu na sjeverozapadu, Biharu na istoku, Madhyi Pradeshu u središnjoj Indiji i Arunachalu Pradeshu i Nagalandu na dalekom sjeveroistoku.

Ključne su države Rajasthan i Madhya Pradesh, gdje je stranka Bharatiya Janata (BJP) premijera Atala Beharija Vajpayeea porazila glavnu oporbenu Kongresnu stranku na državnim izborima u studenome prošle godine.

Analitičari su izjavili da je četvrti krug izbora odlučujući za BJP i njezine saveznice koje i dalje vode u ispitivanjima javnog mišljenja, ali još uvijek nemaju većinu u parlamentu.

Parlament ima ukupno 543 mjesta, a BJP-u i saveznicama su potrebna 272 mjesta da bi imali većinu.

(Hina) xvm ydj

Pročitajte više