Zbog članka o izbacivanju dolara iz trgovine naftom, zlato doseglo najvišu cijenu ikada

CIJENA unce zlata na svjetskom tržištu je došla do svoga povijesnog vrha i iznosi 1043 dolara, čime je prestigla bivšu najvišu cijenu koja je u ožujku 2008. godine iznosila deset dolara manje. Do povećanja cijene zlata došlo je zbog najave da će arapske zemlje prestati koristiti dolar u trgovini naftom.

I cijena sirove nafte se na svjetskom tržištu povećala zbog slabljenja dolara. Do povećanja cijena zlata došlo je nakon što je Independent objavio kako arapske države imaju tajne pregovore sa Kinom, Rusijom i Francuskom oko odbacivanja dolara u trgovini naftom.

Saudijska Arabija i Kuvajt tvrde kako ne vode tajne pregovore

U članku o tajnim razgovorima je napomenuto i kako će se zlato koristiti kao prijelazna "valuta" nakon izbacivanja dolara. Centralna banka Saudijske Arabije te kuvajtska Vlada su brzo demantirali navode iz članka, no cijena zlata je i usprkos tome poletjela do svoje najviše razine u povijesti.

Independent je u članku naveo i kako bi dolar, na kraju, u naftnoj trgovini bio zamijenjen sa više svjetskih valuta uključujući i japanski jen, kineski juan te euro. U te planove uključuje se i nova valuta koja bi trebala nastati među arapskim zemljama izvoznicama nafte. Svaki takav potez ozbiljno bi narušio ulogu američkog dolara kao "prve svjetske valute" te bi to moglo prouzročiti i veliku štetu za američko gospodarstvo.

Pročitajte više