Tri dana nakon poroda umrla aktivistica iz Sarajeva zaražena koronom

Foto: Klix.ba

U SARAJEVU je umrla 37-godišnja Belma Šoljanin, aktivistica i majka troje djece koja je bila zaražena koronavirusom. 

Preminula je jučer, tri dana nakon što je rodila sina, javili su bosanskohercegovački mediji. 

Bila je zaražena koronavirusom te je u 35. tjednu trudnoće primljena u prostor za izolaciju. Rodila je, a potom je ponovno otišla u izolaciju. No, nije preživjela. Izgubila je bitku nakon teške upale pluća izazvane koronavirusom.

Belma Šoljanin bila je suosnivačica Udruženja i Facebook grupe Centar za trudnice i mlade majke - Savjetovalište udruženja TIM, gdje su žene iz cijele BiH i regije tražile savjete i dijelile iskustva o trudnoći, porođaju, dojenju, majčinstvu...

Osim novorođenog sina, iza nje su ostale i dvije kćeri. 

Klix u članku naslovljenom "Odlazi nam mladost: Hoće li smrt mlade majke iz Sarajeva konačno razbuditi neodgovorne" podsjeća kako je Belma Šoljanin bila jedna od onih koja je bila odgovorna i pozivala na odgovornost u doba korone te da je još prije šest godina osnovala prvu Facebook grupu posvećenu savjetovanju mladih majki koje se suočavaju s brojnim izazovima, a sve je kasnije preraslo u osnivanje Instituta za majku i dijete.

Napominju i da je prije Belme BiH zgubila još nekoliko izuzetno mladih osoba zbog posljedica pandemije te postavljaju pitanje odgovornosti svih građana BiH i jesu li svi učinili dovoljno da se spasi mladi životi i životi svih generalno. Ustvrdili su kako je uz sve nedostatke i manjkavosti zdravstvenog sustava u BiH osobni odnos prema pandemiji vjerojatno najvažniji. Krajnje je vrijeme, dodaju, da se svi zapitaju jesu li učinili dovoljno da zaštite i sebe i ljude oko sebe.

"Stoga je danas kao nikad prije važno da radimo na odgovornom postupanju, da nosimo maske i tražimo da se nose maske, da se zaobilaze veliki rizični skupovi, da računamo da ćemo tako nekome možda spasiti život i da izravnamo krivulju, kao što smo težili u ožujku i travnju", apelira Klix.

Pročitajte više