Zbog obilne kiše opet poplave i klizišta u BiH

Foto: FaH

USLIJED obilnih padalina zadnjih dana u BiH, došlo je do porasta vodostaja, što je na sjeveru zemlje dovelo do poplava i klizišta zemlje.

Najprije je do problema došlo u Banjoj Luci gdje se situacija polako smiruje. Gradonačelnik, Igor Radojičić, izjavio je kako je situacija s vodotokovima na području grada u potpunosti pod kontrolom i da gradske službe interveniraju u naseljima u kojima je došlo do problema zbog naglog rasta vodostaja.

Akcija spašavanja pastira

Na području Modriče, pripadnici Civilne službe imali su poseban zadatak u kojem su započeli spašavanje dvaju pastira i njihovih 700 ovaca, nakon što su isti ostali opkoljeni vodom nabujale rijeke Bosne.

Kako prenosi Al Jazeera balkans, jedan od pastira, Smail Zelkanović, izjavio je kako ih je voda samo opkolila preko noći.

Aktivirana klizišta

Zbog intenzivnih padalina, došlo je do značajnog povećanja vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save, ali se u posljednjih 6 sati bilježi njihova stagnacija.

Rijeke Spreča, Usora i Sana prijete stanovništvu, pa su građani na oprezu.

Kako piše Al Jazeera, civilna zaštita Doboja izdala je upozorenje o novom riziku od poplava, i to nakon izvještaja Hidrometeorološkog zavoda u Banjoj Luci koji najavljuje intenzivne padaline do 20. lipnja.

Na tuzlanskom području su se aktivirala klizišta.

Pročitajte više