Zelena Istra: U pulskom kampu Valovine porušeni bungalovi, azbest ugrožava zdravlje ljudi

Foto: Facebook

IZ UDRUGE Zelena Istra upozorili su da su radnici, uklanjajući dotrajale bungalove u pulskom kampu Valovine, bagerima izlomili po zdravlje ljudi i okoliš iznimno opasne azbestne ploče, što je udruga prijavila inspekciji Ministarstva zaštite okoliša, a Grad Pulu kao naručitelja radova poziva da to što prije sanira.

Građevinski otpad gotovo tjedan dana na otvorenom

"Grad Pula kao naručitelj radova je u procesu uklanjanja dotrajalih bungalova 19. srpnja 2017. uklonio niz bungalova bagerom, ali pritom nije vodio računa o azbestnim krovnim pločama. Radnici su bagerima bacili, smrvili i izlomili azbestne ploče, a sav građevinski otpad zajedno sa smrvljenim azbestom još uvijek se nalazi na otvorenoj površini, čime je direktno ugrožen okoliš i zdravlje građana. Prema navodu Agencije za zaštitu okoliša, 'smrtonosna azbestna vlakna se oslobađaju iz materijala prilikom obnavljanja, rušenja, prijevoza, održavanja i gradnje, kao i nepropisnog pohranjivanja otpada koji sadrži azbest'. Slučaj smo prijavili Inspekciji zaštite okoliša", piše u priopćenju udruge Zelena Istra.



Udruga je sve prijavila inspektoratu

U prijavi inspektoratu Ministarstva zaštite okoliša, udruga je napisala kako su prekršene i "Upute o postupanju s građevinskim otpadom koji sadrži azbest odlaganja na posebno izgrađene plohe (kazete) na odlagalištima neopasnog otpada koje je 2013. godine donio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost."

"Naime u Uputama stoji da je 'azbest opasan za zdravlje samo u slučaju kada se azbestna vlakna nalaze u zraku koji se udiše. Zbog toga je svako bacanje, struganje, bušenje, razbijanje, lomljenje ili druge radnje koje stvaraju azbestnu prašinu opasno za zdravlje ljudi. Iz navedenih razlika prilikom postupanja s građevinskim otpadom koji sadrži azbest nužno je pridržavati se propisanih mjera zaštite na radu i korištenje odgovarajućih osobnih zaštitnih sredstava. Azbestne ploče nije preporučljivo bacati s krova, već ih je potrebno pažljivo spustiti i uredno složiti na pristupačno mjesto za prilaz vozilu Skupljača. Preporuča se da prilikom uklanjanja i demontiranja iste prskaju vodom u svrhu sprečavanja nastajanja azbestne prašine koja je štetna za zdravlje ljudi" piše u prijavi podnesenoj Ministarstvu zaštite okoliša.



"Kada je otpad koji sadrži azbest pripremljen za odvoz Skupljač je dužan u roku 10 dana doći preuzeti azbest, upakirati ga u propisnu ambalažu, prevesti ili na privremeno skladište ili direktno predati najbližem komunalnom društvu koje u sklopu svog odlagališta ima izgrađenu kazetu za odlaganje otpada koji sadrži azbest. Istraživanja su pokazala da čestice azbesta tzv. prašina azbestnih igličastih vlakana koje se oslobađaju u zrak (emisija azbesta) izazivaju kod ljudi, uslijed kontakta, bilo u industriji ili neposrednoj blizini, nakon izvjesnog vremena teške kronične bolesti (azbestozu) pa i smrt", dodaje se u prijavi ministarstvu koju je podnijela udruga Zelena Istra. 

Pročitajte više